Jeżeli słoma pozostaje na polu w celach nawozowych, to przed wymieszaniem jej z glebą należy zastosować azot, co jest jednym z warunków optymalnego przebiegu mineralizacji. Dawka azotu na 1 tonę słomy pozostawionej na polu zależy od zawartości tego składnika pokarmowego w słomie.
Ponieważ krytyczna ilość azotu niezbędna dla mineralizacji wynosi 12kg N/t a przyjmując, że zawartość azotu w słomie wynosi średnio 5 kg/t, to ilość niezbędna do uzupełnienia wynosi 7 kg/t, co przy plonie 5 ton słomy daję dawkę 35 kg N/ha w nawozie – najlepiej w postaci mocznika lub RSM.
Czytaj także:
Sytuacja na rynku zbóż i rzepaku
Zaprawianie zbóż to podstawa!
Resort rolnictwa monitoruje pola pod kątem zawartości roślin GMO!
Należy pamiętać, że nawożenie słomą zawsze wpływa korzystnie na strukturę gleby i pomaga w utrzymaniu jej żyzności. Powinno to być bezwzględnym wymogiem w gospodarstwach nie posiadających nawozów naturalnych lub organicznych, gdyż w przeciwnym wypadku będzie następowała powolna degradacja gleby i zmniejszenie szansy na wysokie plony buraków
Źródło: LIZ Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu