Produkcja mleka w Unii Europejskiej rośnie, w Polsce ceny lecą w dół

Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że dobre warunki pogodowe, wysokie ceny skupu oraz stabilne koszty produkcji przekładały się przez całe I półrocze br. na dynamiczny wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej.
 

 

\"rolnictwo,
 

Niemniej, w ostatnich miesiącach te dynamiki nieznacznie zmalały. Według danych Komisji Europejskiej w lipcu skup mleka w UE był o 4,6% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Jeszcze w pierwszej połowie 2014 r. dostawy surowca do unijnych mleczarni były o prawie 6% wyższe w porównaniu do 2013 roku.

Ogółem, od początku bieżącego roku do lipca w UE skupiono 88,4 mln t mleka, tj. o 4,8 mln t więcej (+5,8%) niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wśród czołowych producentów mleka, największe wzrosty notowano w Wielkiej Brytanii – o ponad 10% r/r, Polsce – o 7,5% r/r oraz we Francji – o 7,4% w relacji rocznej.

Zważywszy na systematyczny spadek cen skupu spodziewamy się, że w kolejnych miesiącach tempo wzrostu wyraźnie zmaleje i w rezultacie skup mleka w UE w II półroczu br. będzie o około 2,5% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Wysoka podaż surowca i tym samym przerób mleka, pozwoliły na istotne zwiększenie eksportu przetworów mleczarskich z UE. Przede wszystkim dynamicznie rozwijała się sprzedaż zagraniczna odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W pierwszych siedmiu miesiącach br. osiągnęła ona poziom 382,5 tys. t, tj. o 60% wyższy niż przed rokiem. Podstawowym rynkiem zbytu dla unijnych eksporterów była Algieria, gdzie trafiło 24% tego produktu (łącznie 92,7 tys. t, tj. o 134% więcej w relacji rocznej). Zaraz za nią znajdują się Chiny, z 11-procentowym udziałem w unijnym eksporcie.

Czytaj także:

Sytuacja sadowników dramatyczna. Mamy najniższe ceny jabłek w Europie
Produkcja mleka w Unii Europejskiej rośnie, w Polsce ceny lecą w dół
Polscy rolnicy rezygnują z odszkodowań za embargo. UE za mało płaci


Z kolei Rosja była głównym motorem rozwoju eksportu masła
. W okresie styczeń-lipiec wolumen sprzedaży tego produktu z UE na rynki trzecie wyniósł 73,3 tys. t, tj. był o 28% wyższy w relacji rocznej. Z tego 28% trafiło właśnie do Rosji (łącznie 20,4 tys. t, wzrost o 31% r/r).

W analizowanym okresie wzrósł też unijny eksport pełnego mleka w proszku – o 13% w relacji rocznej do 245,6 tys. t, natomiast serów utrzymał się na poziomie z zeszłego roku (453,5 tys. t).

Biorąc pod uwagę embargo nałożone przez Rosję i ograniczenie w ostatnim czasie zakupów dokonywanych przez Chiny, w IV kwartale br. oraz na początku 2015 r. spodziewamy się wyhamowania wzrostowych dynamik w sprzedaży na rynki trzecie.

I połowa roku to także stopniowa odbudowa popytu wewnętrznego na przetwory mleczarskie w UE, co było w dużej mierze wynikiem niższych cen detalicznych wybranych artykułów mleczarskich. W kolejnych miesiącach br.
spodziewamy się dalszych obniżek cen, m.in. w wyniku embarga nałożonego przez Rosję, co dalej będzie napędzać konsumpcję. Niemniej, rynek europejski to rynek dojrzały, w związku z czym prawdopodobieństwo, że tempo wzrostu sięgnie 1% jest niewielkie. Zderzając to z prognozowanym 2-3-proc. zwiększeniem produkcji w UE szacujemy, że nadwyżki eksportowe w II połowie roku będą do 15% wyższe niż przed rokiem.

Redakcja AgroNews, fot. freeimages.com

Źródło: BGŻ

Advertisement
Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jakie wsparcie czeka na rolników do końca 2025 roku? ARiMR publikuje harmonogram naborów

Rolnicy w Polsce mogą przygotować się na intensywny sezon składania wniosków o wsparcie. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa opublikowała zaktualizowany harmonogram naborów w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics