Na plantacjach buraków cukrowych nastał czas na usunięcie pośpiechów i burakochwastów, a także samosiewów rzepaku.
Pośpiechy to buraki z jednym silnie wykształconym pędem kwiatostanowym. Natomiast burakochwasty najczęściej rosną w międzyrzędziach i są efektem osypanych nasion z pośpiechów w poprzednich uprawach buraków cukrowych. Należy pamiętać, że nasiona są zdolne do kiełkowania nawet po 20 latach.
Dlatego LIZ – Rolnicze Doradztwo w Uprawie Buraka Cukrowego przypomina, że bardzo ważne jest, aby zlikwidować pośpiechy i burakochwasty jeszcze przed kwitnieniem. Wtedy wystarczy wyrwać roślinę, złamać łodygę i pozostawić na polu. W późniejszej fazie rozwojowej należy je bezwzględnie usunąć z pola. W żadnym wypadku nie należy przycinać pośpiechów i burakochwastów, gdyż taki zabieg nie pomoże.
Czytaj także:
Buraki cukrowe w niebezpieczeństwie. Mszyce, przędziorki i wciornastki w natarciu
Korzenie pośpiechów i burakochwastów, jeżeli trafią do cukrowni będą traktowane jak zanieczyszczenie – zawierają mało cukru, są zdrewniałe i mogą zakłócić proces krojenia buraków.
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Dag Terje Filip Endersen