Pojawiły się pierwsze maliny, zaskoczyły ceny papryki. Co słychać na Broniszach?

Truskawek jest coraz mniej, ale pojawiło się sporo malin i czereśni. Na Rynku Hurtowym w Broniszach sezon w pełni, a ceny w większości przypadków stabilne.

 

\"rolnictwo\"

 

Truskawkę można sprzedać za 2 do 5 zł za kilogram, w zależności od jakości owoców. Z kolei czereśnie kosztują tu od 4 do 5 zł za kilogram odmiany Poznańskiej i nawet 10 za takie odmiany jak Sylvia, Kordia i Regina. W sprzedaży są także maliny. W tym roku cieszą się one rekordowymi cenami: 7-8 zł za kilogram. Wysokie ceny pomimo wysokiej podaży ma także  borówka amerykańska, za którą sprzedawcy życzą sobie od 22 do 26 zł za kilogram. Jak zwykle o tej porze rosną dostawy wiśni, których cena nie przekracza 5 zł za kilogram.

Chwilowy przestój był za to w jagodach.

– Lipcowa susza spowodowała, że przez kilka dni nie było w sprzedaży jagód leśnych, a jak się pojawiły, to cena dochodziła do 20 zł za kilogram. 9 lipca cena jagód spadła do poziomu 15-18 zł/kg – poinformowała Małgorzata Skoczewska, rzecznik Rynku Hurtowego w Broniszach.

Pojawiły się także pierwsze śliwki, ale importowane z Węgier.

Ceny warzyw niewiele się zmieniły, choć pojawiły się pewne niespodzianki. Ceny pomidorów pozostają na stałym poziomie.

– Odmiany czerwone, od 8 do 14 zł za opakowanie sześciokilogramowe, malinowe za taką samą ilość od 25 do 30 zł – wyjaśnia Skoczewska.

Ogórki do kwaszenia z upraw polowych są w cenach hurtowych od 1 do 1,5 zł za kilogram (opakowania od 5 do 10 kg.) Z kolei ceny ogórków szklarniowych są zróżnicowane. Tańsze są te z nasadzeń zimowych, droższe z nasadzeń wiosennych.  Cena kilograma, w sprzedaży hurtowej, nie przekracza 2,50 zł.

– Bardzo tania, jak o tej porze roku, jest krajowa, zielona papryka, cena kilograma to tylko 3 zł. W identycznej cenie  są bakłażany. Za połowę mniej niż papryka sprzedawane są cukinie, po 1,5 zł za kilogram – wylicza rzecznik Rynku Hurtowego w Broniszach.

Spore są wahania notowane są w cenach kalafiorów i kapusty: od 1 zł do 3 zł za sztukę.

– Podczas upalnych dni ceny zmieniały się kilkakrotnie w ciągu doby – mówi Skoczewska. 

Ziemniaki sprzedawane są poniżej 1 zł za kilogram (w ofercie hurtowej). Za 15 kg Irgi można dostać od 12 zł do 15 zł.

Pierwsze tegoroczne warzywa korzeniowe, obcinane (nie w pęczkach), utrzymują dość wysoką cenę.

– Korzenie pietruszki są w Broniszach po 5-6 zł za kilogram, marchew 2 zł – 2,20 zł, selery od 4 do 5 zł za kilogram, a buraki już od 80 groszy – wyjaśnia Skoczewska.

oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/liz west

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Wyzwania sektora rolno-spożywczego: spotkanie z przedstawicielami Krajowej Izby Gospodarczej

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski uczestniczył w spotkaniu przedstawicieli Krajowej Izby Gospodarczej (KIG) oraz w posiedzeniu komitetu KIG, w dniu 21.11.2024, które...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics