Truskawek jest coraz mniej, ale pojawiło się sporo malin i czereśni. Na Rynku Hurtowym w Broniszach sezon w pełni, a ceny w większości przypadków stabilne.
Truskawkę można sprzedać za 2 do 5 zł za kilogram, w zależności od jakości owoców. Z kolei czereśnie kosztują tu od 4 do 5 zł za kilogram odmiany Poznańskiej i nawet 10 za takie odmiany jak Sylvia, Kordia i Regina. W sprzedaży są także maliny. W tym roku cieszą się one rekordowymi cenami: 7-8 zł za kilogram. Wysokie ceny pomimo wysokiej podaży ma także borówka amerykańska, za którą sprzedawcy życzą sobie od 22 do 26 zł za kilogram. Jak zwykle o tej porze rosną dostawy wiśni, których cena nie przekracza 5 zł za kilogram.
Chwilowy przestój był za to w jagodach.
– Lipcowa susza spowodowała, że przez kilka dni nie było w sprzedaży jagód leśnych, a jak się pojawiły, to cena dochodziła do 20 zł za kilogram. 9 lipca cena jagód spadła do poziomu 15-18 zł/kg – poinformowała Małgorzata Skoczewska, rzecznik Rynku Hurtowego w Broniszach.
Pojawiły się także pierwsze śliwki, ale importowane z Węgier.
Ceny warzyw niewiele się zmieniły, choć pojawiły się pewne niespodzianki. Ceny pomidorów pozostają na stałym poziomie.
– Odmiany czerwone, od 8 do 14 zł za opakowanie sześciokilogramowe, malinowe za taką samą ilość od 25 do 30 zł – wyjaśnia Skoczewska.
Ogórki do kwaszenia z upraw polowych są w cenach hurtowych od 1 do 1,5 zł za kilogram (opakowania od 5 do 10 kg.) Z kolei ceny ogórków szklarniowych są zróżnicowane. Tańsze są te z nasadzeń zimowych, droższe z nasadzeń wiosennych. Cena kilograma, w sprzedaży hurtowej, nie przekracza 2,50 zł.
– Bardzo tania, jak o tej porze roku, jest krajowa, zielona papryka, cena kilograma to tylko 3 zł. W identycznej cenie są bakłażany. Za połowę mniej niż papryka sprzedawane są cukinie, po 1,5 zł za kilogram – wylicza rzecznik Rynku Hurtowego w Broniszach.
Spore są wahania notowane są w cenach kalafiorów i kapusty: od 1 zł do 3 zł za sztukę.
– Podczas upalnych dni ceny zmieniały się kilkakrotnie w ciągu doby – mówi Skoczewska.
Ziemniaki sprzedawane są poniżej 1 zł za kilogram (w ofercie hurtowej). Za 15 kg Irgi można dostać od 12 zł do 15 zł.
Pierwsze tegoroczne warzywa korzeniowe, obcinane (nie w pęczkach), utrzymują dość wysoką cenę.
– Korzenie pietruszki są w Broniszach po 5-6 zł za kilogram, marchew 2 zł – 2,20 zł, selery od 4 do 5 zł za kilogram, a buraki już od 80 groszy – wyjaśnia Skoczewska.
oprac. Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/liz west