Ochrona plonu z Latitude!

Prognozowanie infekcji zgorzelą podstawy źdźbła ze stuprocentową pewnością jest niemożliwe, tak samo jak całkowite wyeliminowanie jej wystąpienia. Jednak bardzo dobrze znane są czynniki zwiększające zagrożenie chorobą, do których możemy zaliczyć wczesne terminy wysiewu, płodozmian, a także konkretne warunki atmosferyczne i glebowe.

Poniważ zgorzel podstawy źdźbła występuje na korzeniach i węźle krzewienia zbóż, w znaczącym stopniu wpływa na obniżenie krzewienia, na zmniejszenie ilości kłosów oraz wysokość uzyskiwanego plonu ziarna, pogarszając przy tym jego parametry jakościowe i masę tysiąca ziaren.

 

 

\"\"

 

Zwalczanie tej choroby jest niezwykle trudne ze względu na nieprzewidywalność jej rozwoju. Infekcja może bowiem przebiegać w różnym tempie, powodując pojawienie się objawów w innym czasie, nawet w obrębie tej samej uprawy. Dobrze znane są symptomy choroby występujące na źdźbłach w późniejszych fazach wegetacji: przede wszystkim smolisto-czarne przebarwienia na dolnych międzywęźlach, widoczne po usunięciu pochwy liściowej. Dodatkowo po kwitnieniu zbóż można zauważyć przedwczesne „dojrzewanie” i zamieranie roślin, czyli tak zwaną białokłosowość. W tym momencie na walkę ze zgorzelą jest już niestety za późno.

Jedynym skutecznym i racjonalnym sposobem ochrony zbóż ozimych przed grzybem odpowiedzialnym za występowanie zgorzeli jest zaprawianie ziarna. Prof. dr hab. Tomasz P. Kurowski, podsumowujący serię badań Katedry Systemów Rolniczych UWM w Olsztynie, stwierdza, że najwyższą skuteczność działania można uzyskać, stosując po dwie zaprawy np.: Raxil® 020 FS i Latitude® 125 FS lub Maxim® 025 FS i Latitude® 125 FS itp.

Jak wykryć zgorzel?
Pierwsze symptomy zgorzeli podstawy źdźbła są zazwyczaj widoczne podczas kontroli uprawy lub próbek pojedynczych roślin. Infekcja korzeni pierwotnych może nastąpić jesienią po kiełkowaniu nasion, jednak pierwsze oznaki powyżej gruntu będzie można zauważyć dopiero od fazy BBCH31. Wówczas w grupach roślin pojawiają się pożółkłe liście i spowolnione wtórne krzewienie. Jeśli chore rośliny wyrwiemy z ziemi, będzie można zobaczyć sczerniałe korzenie.

W późniejszej fazie widoczne będzie również powstawanie białych kłosów, spowodowane brakiem dostepu wody i składników pokarmowych. Białokłosowość może się jednak wiązać z innymi chorobami, takimi jak plamistość oczkowa, ostra plamistość oczkowa albo fuzarioza.

Stopień porażenia

Niezwykle istotną kwestią jest także stopień porażenia uprawy, który można określić dzięki przeprowadzeniu próby roślinnej. W tym celu należy wykopać roślinę z gruntu, dokładnie ją oczyścić i umyć, a następnie przyjrzeć się korzeniom i oszacować klasę porażenia.

Warto także wiedzieć, że stopień porażenia opisywany jest współczynnikiem Take-All Index (TAI), wynikającym właśnie z klasy porażenia i nasilenia wystąpienia zgorzeli podsatwy źdźbła (Gaeumannomyces graminis). TAI może przyjmować wartości od 0 do 100 (bez wartości procentowej).

Zgorzel a straty w plonach
Straty plonu spowodowane wystąpieniem w uprawie zgorzeli podstawy źdźbła są dość dotkliwe. Szacuje się, że w przypadku pszenicy wynoszą one 1–2 tony/hektar, aczkolwiek w niektórych sytuacjach liczba ta wzrasta. Może się zdarzyć, że rolnik z powodu tej choroby straci nawet 50% plonu. Do tego należy dołączyć pogorszenie jakości zebranego ziarna, a co za tym idzie dalsze straty finansowe.
Badania wykazały, że zaprawienie ziaren preparatem Latitude®125FS umożliwi zredukowanie strat spowodowanych zgorzelą podstawy źdźbła nawet o 2/3.

Czym jest Latitude?

Latitude® 125 FS to zaprawa nasienna opracowana specjalnie do zastosowania w pszenicy ozimej. Wykorzystuje ona Siltiofam – pierwszy środek grzybobójczy wykazujący działanie specyficzne wobec grzyba Gaeumannomyces graminis wywołującego zgorzel podstawy źdźbła. Aktywna substancja środka nie wykazuje również żadnego działania fitotoksycznego na rośliny uprawne i nie stanowi zagrożenia dla roślin następczych. Zastosowanie zaprawy Latitude® wpływa także na poprawę morfologii systemu korzeniowego, co skutkuje wzrostem powierzchni zielonej liści.


\"\"

 

Zasady stosowania Latitude
Zaprawę Latitude® stosuje się razem ze standardową zaprawą do ochrony ziarna. Preparat można łączyć z większością zapraw nasiennych dostępnych w Polsce. Przed zastosowaniem nie powinniśmy jednak mieszać Latitude® bezpośrednio z innym produktem – najlepsze efekty uzyskamy przez zastosowanie równoległe, czyli tak zwaną koaplikację.

W zaprawianiu z Latitude® wodę stosuje się w ilości 2 do 3 litrów/tonę ziarna.

Kalibracja sprzętu
Kalibrację należy przeprowadzać dla każdej partii preparatu Latitude®. Zapisy kalibracji muszą być wystarczająco szczegółowe, by móc sprawdzić dawkę.

Idealna prędkość pompy perystaltycznej zawiera się w połowie jej zakresu (od 35% do 65% maksymalnej prędkości). Ponadto mniejsza średnica rury perystaltycznej zapewnia bardziej równomierne dawkowanie i zmniejsza zmienność zaprawiania przy minimum pulsacji. Dla przykładu: Maxtron 9,6 mm × 3,2 mm przy 20% prędkości maksymalnej – jeśli pulsuje źle, należy zmienić na 6,4 mm × 3,2 mm i zwiększyć do 43% prędkości maksymalnej.

Czystość
Nie można dopuścić do wstecznego spływu z instalacji do opakowania Latitude, gdyż może to mieć poważny wpływ na okres trwałości produktu. Preparat należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w trakcie jego stosowania. Nie wolno również przelewać pozostałości ze starych opakowań do nowych opakowań.
Przypominamy także, że przed i po aplikacji należy upewnić się, czy cała instalacja jest czysta; nie należy pozostawiać otwartych pojemników przez dłuższy czas; trzeba ograniczyć dostęp pyłu lub kurzu do wnętrza opakowania (może to prowadzić do mikrobiologicznego psucia się produktu).

Korzyści ze stosowania zaprawy Latitude
Latitude® 125FS wyróżnia wybitna ochrona plonu, szczególnie zauważalna w latach silnego lub średniego porażenia pszenicy przez zgorzel podstawy źdźbła, ale także znaczne ograniczenie czernienia korzeni pszenicy i ograniczenie bielenie kłosów.

Dodatkowo jest to środek bezpieczny dla ludzi, roślin, ale i środowiska.

Kalkulator ryzyka
Firma Monsanto przygotowała również specjalny kalkulator ryzyka, dzięki któremu można obliczyć między innymi stopień zagrożenia upraw zgorzelą podstawy źdźbła: http://www.premiumbox.monsanto.pl/edubox/kalkulator-ryzyka

Wystarczy wypełnić formularz, określić warunki, typ uprawy oraz czynniki mogące spowodować zagrożenie chorobą. Na tej podstawie zostanie oszacowane ryzyko Twojej uprawy. Będziesz też mógł sprawdzić, ile możesz zyskać, stosując zaprawę Latitude®!
 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Znakowanie owoców i warzyw – nowe przepisy dla handlowców

Wystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics