Z danych GUS wynika, że grudniowe ceny żywca wieprzowego były niższe w ujęciu rocznym o 9,4 proc. Eksperci jednak uspokajają – od lutego ceny powinny wzrosnąć.
Ceny żywca wieprzowego w skupie kształtowały się na poziomie 4,56 zł/kg i były niższe w porównaniu z poprzednim miesiącem, jak i z takim samym okresem poprzedniego roku odpowiednio o 1,9 i 9,4 proc. Na targowiskach za 1 kg tego żywca płacono 5,01 zł, tj. o 2,3 proc. mniej niż przed miesiącem, ale o 1,0 proc. więcej niż przed rokiem.
Prosię na chów na targowiskach kosztowało 183,27 zł/szt. Cena ta była niższa w stosunku do poprzedniego miesiąca o 1,8 proc., ale w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku wzrosła o 11,3 proc.
W grudniu 2017 r. pogorszyła się zarówno relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen żyta (7,0 wobec 7,2 przed miesiącem), jak i relacja cen skupu żywca wieprzowego do targowiskowych cen jęczmienia (6,1 wobec 6,3 przed miesiącem).
– Spadek cen trzody chlewnej wynika z wejścia rynku wieprzowiny w spadkową fazę cyklu w III kw. 2017 r. Od lutego br. spodziewamy się sezonowego wzrostu cen skupu trzody chlewnej lecz pozostanie ona nadal na wyraźnie niższym poziomie w porównaniu do 2017 r. – wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole.
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com