5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Został on ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat roli gleby w naszym życiu.
Jakość gleby ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, prawidłowo funkcjonujących ekosystemów oraz dobrobytu człowieka. Czy wiesz, że?
GLEBA – WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE
- Gleba składa się w 45 proc. z minerałów, 25 proc. z wody, 25 proc. z powietrza oraz 5 proc. z materii organicznej.
- Gleba zawiera w sobie trzy razy więcej węgla niż atmosfera i może pomóc nam sprostać wyzwaniom zmieniającego się klimatu.
- W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE A GLEBA
- 95 proc. żywności pochodzi z gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza.
- 815 mln ludzi znajduje się w niepewnej sytuacji żywieniowej, 2 mld ludzi nie ma bezpieczeństwa żywnościowego. Sytuację tę możemy zmienić dzięki prawidłowo zarządzanej, utrzymanej i wykorzystywanej glebie.
PROBLEM – EROZJA GLEBY
- Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast
- Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.
- Według badań 33 proc. naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.
Każdy z nas może pomóc glebie! Zacznijmy od prostych działań!
Krok 1. Czytaj informacje zawarte na etykiecie opakowania po wszystkich produktach, w tym piktogramy.
Krok 2: Właściwie postępuj z opakowaniami i segreguj śmieci
Krok 3: Śmieci wyrzucaj tylko i wyłącznie w miejscach do tego przeznaczonych.
Krok 4: Opakowania po odpadach specjalnych typu elektrośmieci, świetlówki, opony, opakowania po rozpuszczalnikach oddaj do lokalnego punktu selektywnej zbiórki odpadów (PSZOK). Opakowania po środkach ochrony roślin oddaj do sklepu, w którym kupiłeś produkt.
W ten sposób pomagasz środowisku naturalnemu i dbasz o glebę!
Redakcja AgroNews, fot. Marta Nowak
Chore wszystkie firmy produkuja specjalnie produkty ktore po okreslonym czasie sie psuja np.samochody po 150 000km czesc jest zaplanowana a pozniej do wymiany