Embargo USA na polską wieprzowinę będzie potężnym ciosem dla branży

USA domagają się zaostrzenia kontroli polskiej wieprzowiny. W przeciwnym razie może grozić nam embargo.

rolnik, rolnictwo, portal rolny, ASF, wieprzowina, Goodvalley, embargo USA

– Embargo na eksport wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych byłoby znaczącym ciosem dla całej branży mięsnej w Polsce. USA to rynek, który intensywnie rozwija się w ostatnich latach (nawet o kilkadziesiąt procent rocznie). Rynek amerykański pozwolił polskim producentom zastąpić utraconych z powodu wirusa ASF odbiorców, takich jak Rosja czy Chiny – ocenia Grzegorz Brodziak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.

Szacuje się, że obecnie Polska eksportuje do Stanów Zjednoczonych kilkanaście procent produkcji wieprzowej. Brodziak  zauważa, że ultimatum postawione przez Stany Zjednoczone, w którym mowa o etatach dla 49 lekarzy weterynarii, to mikroskopijne koszty w porównaniu do konsekwencji.

– Konsekwencje wiązałyby się z potencjalną stratą dla polskich producentów liczoną w setkach milionów złotych. Kluczowa jest szybka decyzja Ministerstwa Rolnictwa o przekazaniu tych stosunkowo niewielkich środków na wzmocnienie kontroli weterynaryjnej – wyjaśnia.

Zdaniem eksperta konsument amerykański jest bardzo wymagający w stosunku do jakości i bezpieczeństwa żywności.

– Wszystkie przedsiębiorstwa produkujące żywność powinny stawiać na transparentność produkcji na każdym jej etapie. Odbiorca powinien mieć możliwość sprawdzenia sposobu produkcji „od pola do stołu” – przekonuje Brodziak.

W ocenie dyrektora stotnym rozwiązaniem planowanym do wprowadzenia w UE jest idea kompartmentu.

– Chcielibyśmy, aby ta idea została poparta rozwiązaniami ustawowymi. Jest nam potrzebne  rozwiązanie, które umożliwiłoby obrót niezależnie od występujących problemów w branży (w tym wirusa ASF). Rozwiązanie uwzględniałoby problemy danego regionu, a nie opierało się na blokowaniu całości obrotu. Kompartment uwzględniałby poziom bioasekuracji w danym regionie, włączając to w cały łańcuch – podsumowuje Grzegorz Brodziak.

Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Kontrole żywności – u producenta, w sklepie i na granicy

Każdy z producentów, importerów i dystrybutorów żywności ma regularny kontakt z Państwową Inspekcją Sanitarną. Tylko w 2023 r. organy PIS przeprowadziły ponad 240 tys....
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics