Grypa ptaków to wirusowa choroba drobiu. Wirus ginie przy obróbce termicznej w temperaturze 70°C.
Ministerstwo rolnictwa przypomina, że drób i jaja upieczone, usmażone lub ugotowane są w pełni bezpieczne.
– Powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne, mydło i detergenty bardzo skutecznie eliminują zagrożenie. Zachowanie podstawowych zasad higieny, częste mycie rąk ciepłą wodą z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektywnymi sposobami zapobiegania grypie – wyjaśnia resort rolnictwa.
Ministerstwo przypomina, że dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku zachorowań u ludzi wywołanych odmianą wirusa H5N8. Jednak biorąc pod uwagę, że jest to wirus należący do grupy wirusów grypy, należy w miejscu zwalczania choroby zachować szczególną ostrożność.
Choroba ma jednak bardzo duże, negatywne znaczenie ekonomiczne. Kraj, w którym pojawi się choćby jedno ognisko grypy, nie może eksportować drobiu i produktów pochodzenia drobiarskiego co najmniej z regionu, w którym choroba się pojawiła, niestety również, w zależności od umów bilateralnych (świadectwo zdrowia), z obszaru całego państwa, co generuje bardzo wymierne straty finansowe. Grypa może występować u wszystkich gatunków drobiu i wielu gatunków dzikich ptaków.
Jedyną efektywną bronią w walce z grypą ptaków jest:
- szybkie rozpoznanie choroby w laboratorium,
- likwidacja ptaków w ognisku oraz
- wprowadzenie tymczasowych ograniczeń na obszarze występowania grypy, aby zapobiec jej dalszemu rozprzestrzenieniu (zgodnie z decyzją Wojewody).
Materiały:
Redakcja AgroNews, fot. pixabay.com