Tegoroczne spotkanie dotyczyło zagadnień ochrony upraw owocowych i warzywnych, w świetle problemów związanych z coraz częstszym przekraczaniem dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w surowcach podlegających przetwórstwu. W spotkaniu udział wzięło około 100 osób reprezentujących ponad 80 firm związanych z przetwórstwem owoców i warzyw.
Konferencja została otwarta przez prezesa SPOiW, Pana Jana Danilczuka oraz dyrektora działu marketingu Bayer CropScience, dr. Dariusza Przeradzkiego. W obu wystąpieniach podkreślono jak istotna jest współpraca nawiązana pomiędzy Stowarzyszeniem Przetwórców oraz firmą Bayer – innowacyjnym koncernem chemicznym będącym równocześnie liderem na rynku środków ochrony roślin.
W trakcie spotkania o problemach związanych z poprawną ochroną upraw owocowych i warzywnych przed chorobami i szkodnikami mówiły doc. dr Anna Bielenin oraz doc. dr hab. Barbara Łabanowska z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka (ISK). Wyjątkowo dużym zainteresowaniem cieszył się wykład dr. Artura Miszczaka (ISK) poświęcony problemowi pozostałości pestycydów w owocach (truskawka, porzeczka, malina i wiśnia) i warzywach. O nowościach w asortymencie nasion warzyw firmy Nunhems Polska, mówił Dyrektor Nunhems Poland Sp.zo.o., Adrian Kubiak, natomiast Mirosław Korzeniowski (Dział Rozwoju, BCS) poświęcił swój wykład poprawnemu stosowaniu środków ochrony roślin oraz wybranym produktom firm Bayer CropScience.
Patronat medialny spotkania objęło czasopismo Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny reprezentowane przez redaktor naczelną Marię Przegalińską.
Fot. sxc.hu