Zgodnie z wiosenną oceną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS z 28 maja br. tegoroczne siewy warzyw gruntowych prowadzone były w niesprzyjających warunkach agrometeorologicznych, co związane było z deficytem opadów i dużymi dobowymi wahaniami temperatury.
Sytuacja związana z wilgocią w glebie uległa istotnej poprawie pod koniec kwietnia i w maju, niemniej występujące w tym okresie przymrozki niekorzystnie wpłynęły na wzrost roślin. Wstępny szacunek GUS dotyczący wielkości tegorocznych zbiorów warzyw zostanie opublikowany 30 lipca.
Pandemia COVID-19 poprzez ograniczenia administracyjne doprowadziła do istotnego wzrostu kosztów transportu międzynarodowego. Znalazło to odzwierciedlenie w wyższych cenach owoców i warzyw pochodzących z importu. Jednocześnie wspomniane wyżej ograniczenia,szczególnie w kontekście przepływu osób, doprowadziły do powstania niedoboru pracowników sezonowych w rolnictwie, szczególnie na początkowym etapie wegetacji. Problem ten jest obserwowany zarówno w Polsce jak i w innych krajach UE.
Pandemia COVID-19 sprzyja wzrostowi cen owoców i warzyw
Dynamika cen owoców pozostaje wysoka ze względu na ich wyraźnie słabsze ubiegłoroczne zbiory. W kierunku wzrostu cen warzyw oddziałuje również wyższa dynamika cen owoców importowanych.W II poł. 2020 prognozujemy wyraźne obniżenie tempa wzrostu cen w tej kategorii.W najbliższych miesiącach dynamika cen warzyw nadal kształtować się będzie w wyraźnym trendzie spadkowym, co wynika z efektów wysokiej bazy sprzed roku.
Przy założeniu, że tegoroczne zbiory warzyw będą wyższe od ubiegłorocznych oczekujemy wystąpienia silnej deflacji w tej kategorii w II poł. 2020 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszych prognoz dynamiki cen owoców i warzyw są warunki agro meteorolgiczne.
Źródło: Credit Agricole