Jak często zjadamy warzywa i owoce? Wciąż za mało i nie za często!

Z sondażu zrealizowanego w ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” wynika, że tylko połowa rodziców potrafi trafnie określić zalecaną dzienną ilość warzyw i owoców do spożycia (minimum 5 porcji), a zaledwie co czwarta rodzina z dziećmi konsumuje odpowiednią porcję tych produktów każdego dnia. Rezultaty badania pokazują, że choć wiedza rodziców na temat zdrowego odżywiania jest zadowalająca, to nie przekłada się na właściwe nawyki żywieniowe.

owoce

 

Warzywa i owoce zajmują najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych w piramidzie żywieniowej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. To oznacza, że powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu, a sztandarowe 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia to dla dzieci absolutne minimum.

Co wiesz o zdrowym trybie życia?

Tymczasem, jak pokazuje sondaż, zrealizowany na potrzeby kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, wielu rodziców ma problem z określeniem właściwej pozycji owoców i warzyw w piramidzie żywieniowej. Zaledwie co czwarty rodzic wie, że produkty te stanowią bazę codziennego zdrowego żywienia. Również tylko 1/4 ankietowanych potrafi prawidłowo wskazać właściwy układ poszczególnych grup produktów w piramidzie (w kolejności, od najważniejszej: Owoce i warzywa / Produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste / Nabiał / Mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe / Oleje i tłuszcze, zwłaszcza roślinne).

Większość rodziców, bo aż 2/3 uważa, że zna rekomendowaną minimalną dzienną porcję warzyw i owoców do  spożycia. Jednak sytuacja komplikuje się, gdy trzeba określić konkretną ilość tych produktów w codziennej diecie: otóż tylko co piąty badany potrafi podać odpowiednią ilość w gramach (500g i więcej), a co drugi
– w porcjach (minimum 5).

– Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą naszego zdrowia i odporności. Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, opublikowanymi wraz z piramidą, należy podawać je dzieciom „jak najczęściej i w jak największej ilości”. Modelowy jadłospis dziecka powinien zawierać 5 porcji warzyw oraz 2-3 porcje owoców dziennie – zauważa Joanna Sawicka-Metkowska, lekarz pediatra, znana jako Doktor Poziomka, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”. – Różnorodna dieta, a w niej warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Zawierają całe bogactwo składników: witaminy C i E oraz kompleks witamin z grupy B, stosunkowo dużo siarki, manganu, molibdenu, jodu, kobaltu, selenu i chromu, a  także żelazo, cynk i potas. Naszymi największymi sprzymierzeńcami w układaniu jadłospisu dla dzieci powinny być sezonowe, lokalnie dostępne owoce i warzywa z zaufanych źródeł dodaje ekspertka.

Jesz zdrowo? Czyli jak często i ile?

Choć zdecydowana większość rodziców (72%) ocenia swoją dietę jako zdrową, tylko niespełna co czwarty rodzic deklaruje, że je pięć i więcej porcji warzyw i owoców każdego dnia (deklaracja dotycząca ostatniego tygodnia przed badaniem). Wynik ten ma odzwierciedlenie również w diecie ich pociech – jedynie niecałe 24% opiekunów potwierdza, że ich dziecko/dzieci spożywa co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Jak koronawirus wpłynie na sektor owoców i warzyw?

– Chociaż jesteśmy świadomi korzyści płynących z regularnego jedzenia warzyw i owoców, to wciąż zjadamy ich na co dzień za mało i jedynie „przy okazji”mówi Joanna Sawicka-Metkowska. – Od tego, jakie zwyczaje i styl żywienia „zaszczepimy” dziecku, zależy jego podatność na szereg dolegliwości i schorzeń. Niedobór owoców i warzyw w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości i chorób serca. Może być także przyczyną wystąpienia niepokojących objawów – rozdrażnienia, problemów z koncentracją, zmęczenia i osłabienia organizmu. Nie lekceważmy zasad zdrowego żywienia. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego spożywanego przez nas posiłku – podsumowuje ekspertka.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Redakcja AgroNews

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics