Produkcja warzyw gruntowych w Polsce w 2020,według GUS, wzrosnąć może o 6% r/r do 4,1 mln t. Niemniej, szacowany wolumen może być o ok. 7% niższy w porównaniu do średniej w latach 2016-2018 z uwagi na relatywnie niesprzyjające uwarunkowania produkcyjne.
Choć poprawa wilgotności gleb w czerwcu przyczyniła się do wzrostu masy warzyw, to deficyt wody w pierwszym okresie wegetacji utrudniał zarówno ich zasiewy,jak też wschody. Dodatkowo w przypadku pomidorów gruntowych, przymrozki wymusiły konieczność ponownych nasadzeń.
Z tego powodu tylko w ich przypadku GUS oczekuje nieznacznego spadku produkcji. Największy wzrost oczekiwany jest w przypadku zbiorów cebuli i kapusty (po ok. 8%r/r). Choć ostateczny poziom produkcji warunkowany będzie dalszym przebiegiem warunków pogodowych, to wstępne szacunki pozwalają spodziewać się spadków cen warzyw w kolejnych miesiącach.
Redakcja AgroNews