Miód polski a miód manuka

Od dłuższego czasu toczą się dyskusje dotyczące zalet miodu manuka i jego rzekomej przewagi nad naszymi rodzimymi miodami. Czy zatem polskie miody są  „gorsze”?

POLSKI MIÓD

Miód to „płynne złoto”. Znakomite walory smakowe determinowane przez olejki eteryczne pochodzące z nektaru w połączeniu z działaniem prozdrowotnym tworzą idealny duet. Warto wprowadzić miód do codziennej diety, gdyż m.in. wzmacnia układ odpornościowy szczególnie narażony w okresie jesienno-zimowym. Miód sprawdza się w leczeniu przeziębienia, kaszlu czy grypy. Udowodniono, że kuracja miodem skraca okres trwania infekcji średnio o 2 dni. Ponadto miód może być wykorzystywany w leczeniu dolegliwości żołądkowo – jelitowych, łagodzi choroby skóry, jest dobrym środkiem odkażającym, a także wspomaga organizm w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Obecna w miodzie acetylocholina – substancja o charakterze hormonalnym – wzmacnia mięsień sercowy.

Jaki miód wybrać?

Miody dzieli się na nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Pierwszy rodzaj wytwarzany jest z nektaru roślin. Spadziowy powstaje z wydalin owadów żerujących na żywych częściach roślin lub z wydzielin żywych części roślin. Miód nektarowo-spadziowy powstaje zarówno z nektaru roślin jak i wydalin owadów lub wydzielin roślin. Warto zaznaczyć, że sposób powstawania przekłada się na jego właściwości:

  • Nektarowy – wśród nich najpopularniejsze są: wielokwiatowy, lipowy, rzepakowy oraz gryczany. Miód wielokwiatowy regularnie stosowany wzmacnia odporność, stosowany jest głównie przy alergicznych problemach górnych dróg oddechowych i katarze. Miód lipowy uznawany jest za jeden z najsmaczniejszych, rekomendowany jest na przeziębienie i grypę. Miód rzepakowy wzmacnia wątrobę i serce, a gryczany układ krążenia – mimo specyficznego smaku warto się do niego przekonać.
  • Spadziowy – to najcenniejszy gatunek miodu z uwagi na nieregularność pojawiania się spadzi, w efekcie jest go mniej niż pozostałych, to wpływa także na wyższą cenę w stosunku do pozostałych. Stosuje się go przy rekonwalescencji a także przy infekcjach i przeziębieniach. Miód ten charakteryzuje się najsilniejszą aktywnością antybiotyczną oraz podwyższoną zawartością minerałów i enzymów. Wyróżniamy miód ze spadzi liściastej i iglastej. Miód ze spadzi liściastej pomaga w regulacji przemiany materii, reguluje pracę serca, rozszerza naczynia wieńcowe, obniża ciśnienie, polepsza krążenie, a także poprawia pracę nerek. Posiada właściwości przyspieszające gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Miód ze spadzi iglastej wykazuje działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel. Właściwość ta dobrze wpływa na walkę z przeziębieniem, jak i poważniejszymi chorobami, na przykład zapaleniem płuc.  Zarówno jeden jak i drugi zmniejsza napięcie nerwowe, działa uspokajająco oraz pomaga w stanach niepokoju i bezsenności.
  • Nektarowo-spadziowy – jak wskazuje nazwa, łączy właściwości lecznicze miodów spadziowych oraz nektarowych, ma bardzo urozmaicony skład i dużą wartość odżywczą, stosowany jest w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu.

Przeciwwskazaniem do stosowania miodów są niezwykle rzadkie przypadki jego nietolerancji. Zrezygnować ze stosowania miodu muszą osoby uczulone oraz dzieci poniżej 1 roku życia z uwagi na bakterie Clostridium botulinum, sprzyjające tzw. botulizmowi dziecięcemu lub niemowlęcemu.

MIÓD MANUKA

Manuka to w języku rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii – Maorysów nazwa rośliny. To z niej pszczoły pozyskują nektar do wyprodukowania miodu o unikalnym składzie i właściwościach. Na wyjątkowość miodu znaczący wpływ ma fakt, że herbaciane drzewa rosną w jednym z najczystszych zakątków świata. Miód ten posiada właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, wspomaga odporność oraz przewód pokarmowy. Goi dolegliwości skórne, w tym trądzik. Można porównać go do naszego rodzimego miodu gryczanego.

Wyróżnia go obecność specyficznego związku, odkrytego całkiem niedawno, o nazwie – methylglyoxsal (MGO). To czynny składnik działający przeciwdrobnoustrojowo (przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo ).

Jeśli chcemy używać miodu manuka jako środek spożywczy lub tonik, najlepiej wybierać typy mniej aktywne, z mniejszą ilością MGO, a zatem tańsze. Jeśli natomiast ma być stosowany do leczenia ran lub infekcji skóry, należy zwrócić uwagę, aby był odpowiednio zapakowana jako produkt leczniczy oraz z odpowiednio wysoką zawartością methylglyoxalu. Najlepszym sposobem jest sprawdzenie, czy produkt ma odpowiednie oznaczenia:

  • pochodzenie – Nowa Zelandia,
  • zawartość 70% pyłku przewodniego (Leptospermum scoparium – Manuka),
  • oznaczony składnik antybakteryjny MGO od 30 do 800 na kg/miodu.

Jak wynika z badań przeprowadzonych w 2013 roku w Gdyni, wartości podstawowych parametrów fizyko-chemicznych  miodów  manuka  oraz właściwości przeciwutleniające są zbliżone do składu polskich miodów odmianowych, zwłaszcza ciemnych – wrzosowych, gryczanych i spadziowych.

Bez pszczół przeżyjemy najwyżej 4 lata!

Podsumowując, zarówno miód manuka jak i rodzimy polski miód mają wiele dobroczynnych właściwości. Szeroki wachlarz zastosowań czyni miody jednymi z najlepszych naturalnych leków znajdującymi zastosowanie przy różnych dolegliwościach trapiących ludzkość, zastępując tym samym sztucznie wytworzone medykamenty, po które zdecydowanie za często sięgamy. W zależności od dolegliwości i potrzeb naszego organizmu możemy dobrać najodpowiedniejszy dla siebie, mamy przecież niemały wybór. Pamiętajmy również o tym, że powinno się wybierać miody pochodzące z pasiek lokalnych, kupując je bezpośrednio u pszczelarza – wtedy droga od ula do słoja jest najkrótsza, a najlepsze właściwości miodu zostają zachowane.

Mariola Krusińska
WIR

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

300 tysięcy złotych dla gospodarstw poszkodowanych przez powódź. Ruszył nabór wniosków

Rolnicy, którzy ponieśli straty spowodowane przez powódź, od 22 listopada do 30 grudnia 2024 r. mogą składać wnioski o przyznanie wsparcia na Inwestycje odtwarzające...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics