Jakie smaki odczuwa krowa?

Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie.  Są bardziej wrażliwe na smaki oraz lepsze w ich rozróżnianiu.

Jakie smaki odczuwa krowa?
Jakie smaki odczuwa krowa?

U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:

  • słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
  • słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali – związany z równowagą elektrolitową),
  • gorzki (alkaloidy i wiele soli nieorganicznych – pomaga uniknąć toksyn i garbników obniżających wartość odżywczą roślin),
  • kwaśny (kwasy organiczne i nieorganiczne – związany z równowagą pH).

Jak krowa czuje zapachy?

Receptory smaku zlokalizowane są w określonych miejscach na języku. Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie, dlatego też jest bardziej wrażliwe na smaki oraz jest lepsze w ich rozróżnianiu. Bydło może być bojaźliwe, jeśli chodzi o spożywanie nowej paszy o nieznanym smaku i zapachu, dlatego też np. potrzebują one sztucznych słodzików, aby zamaskować gorzkie smaki, takie jak cynk w wodzie.

Źródło: PFHBiPM

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Przeceny na rynku rzepaku nabierają tempa

Kompleks oleistych traci na wartości za sprawą dobrych warunków upraw w Brazylii, gdzie rosną szanse na rekordowe zbiory soi. Soja w Chicago zaczyna też odczuwać...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics