Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie. Są bardziej wrażliwe na smaki oraz lepsze w ich rozróżnianiu.
U bydła można wyróżnić cztery podstawowe smaki:
- słodki (węglowodany, głównie cukry proste i dwucukry – związany z dostarczaniem energii),
- słony (sole sodu i potasu, a dokładniej kationy tych metali – związany z równowagą elektrolitową),
- gorzki (alkaloidy i wiele soli nieorganicznych – pomaga uniknąć toksyn i garbników obniżających wartość odżywczą roślin),
- kwaśny (kwasy organiczne i nieorganiczne – związany z równowagą pH).
Receptory smaku zlokalizowane są w określonych miejscach na języku. Krowy posiadają dwa do trzech razy więcej kubków smakowych niż ludzie, dlatego też jest bardziej wrażliwe na smaki oraz jest lepsze w ich rozróżnianiu. Bydło może być bojaźliwe, jeśli chodzi o spożywanie nowej paszy o nieznanym smaku i zapachu, dlatego też np. potrzebują one sztucznych słodzików, aby zamaskować gorzkie smaki, takie jak cynk w wodzie.
Źródło: PFHBiPM