Na terenie prawie całej Polski w uprawach rzepaku ozimego pojawiły się chrząszcze słodyszka rzepakowego. Problem z tym chrząszczem polega na tym, że jest on w dużym stopniu odporny na działanie środków ochrony roślin.
Słodyszek rzepakowy to jeden z najgroźniejszych szkodników rzepaku. Nalatuje najczęściej w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15oC.
Szkody na plantacjach rzepaku powodują głównie chrząszcze wgryzające się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Uszkodzone pąki żółkną, usychają a następnie opadają, pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Próg szkodliwości słodyszka
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
- 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu (BBCH 50-52)
- 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu
Próg ekonomicznej szkodliwości: zaobserwowane 10 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 2-4 chrząszcze na 25 roślinach.
Próg ekonomicznej szkodliwości: zaobserwowane 20 chrząszczy w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni lub 6 chrząszczy na 25 roślinach.
Problem odporności słodyszka na insektycydy
Obecnie słodyszek jest uodporniony na wszystkie substancje z grupy pyretroidów. Najnowsze badania naukowców z Instytutu Ochrony Roślin wykazały odporność tego szkodnika także na tau-fluwalinat, który do tej pory wykazywał wystarczające działanie.
AM/Redakcja AgroNews