Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
W ramach trzech semestrów nauki studenci spędzą jeden z nich w Hiszpanii, a dwa w Polsce. Skorzystają dzięki temu z wiedzy i pomocy dwóch promotorów: hiszpańskiego i polskiego oraz otrzymają dwa dyplomy.
Certyfikowanie produktów żywnościowych
Kształcenie rozpocznie się w semestrze letnim na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr. Studenci poszerzą tu wiedzę i umiejętności w zakresie wytwarzania, zapewnienia bezpieczeństwa i jakości oraz certyfikowania produktów żywnościowych, w tym regionalnych i tradycyjnych. Zapoznają się też z innowacyjnymi metodami produkcji (m.in. żywności fermentowanej: kiszonek, jogurtów, kefirów, serów oraz wyrobów mięsnych). Ponadto zdobędą zaawansowaną wiedzę z zakresu nutraceutyków i składników bioaktywnych kształtujących walory sensoryczne żywności oraz uzyskają najnowszą wiedzę na temat unikatowych w skali obu krajów metod biotechnologicznych przetwarzania żywności.
Drugi semestr prowadzony będzie na Universidad Miguel Hernández de Elche w Orihueli, gdzie studenci poznają technologie i produkty charakterystyczne dla Hiszpanii, a zwłaszcza południowej części Wspólnoty Walenckiej (produkcja owoców i warzyw egzotycznych, produkcja win, serów, wyrobów mięsnych i rybnych, owoców morza, przekąsek oraz wyrobów cukierniczych m.in. turron).
Oznaczanie zanieczyszczeń i zafałszowań żywności
Odrębną częścią będą zajęcia z oznaczania zanieczyszczeń i zafałszowań żywności w świetle prawa Unii Europejskiej, dobrych praktyk produkcyjnych oraz etyki.
– Studenci będą mieli dostęp do wyposażenia oraz pomocy merytorycznej pracowników obu uczelni. Zdobędą także wiedzę i umiejętności w zakresie opracowywania i prezentacji wyników badań oraz przygotowania publikacji naukowych, jak również aplikacji projektowych jako warsztatu niezbędnego w rozwoju kariery naukowej – mówi prof. Małgorzata Korzeniowska, kierownik projektu.
Tajniki marketingu żywności oraz oceny sytuacji rynkowej
Pani profesor podkreśla, że w programie studiów duży nacisk położony został na innowacje i zrównoważony rozwój w zakresie stosowanych metod produkcji żywności. Dlatego znajdą się w nim zajęcia dotyczące m.in.: alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa z hodowli komórkowej in vitro, żywności funkcjonalnej, ekologicznych opakowań, a także metod wytwarzania substancji z pomocą wyselekcjonowanych mikroorganizmów.
Poza zagadnieniami czysto naukowymi studenci poznają również tajniki marketingu żywności oraz oceny sytuacji rynkowej i potrzeb konsumenta, jak również nauczą się pozyskiwać środki na swoje badania i innowacje.
Studia dostępne będą dla osób, które posiadają dyplom studiów pierwszego stopnia z technologii żywności lub pokrewnych dziedzinach, jak dietetyka czy biotechnologia, oraz znają język angielski na poziomie co najmniej B2. Rejestracja na nowy kierunek zostanie otwarta 15 września w systemie IRK oraz Dream Apply (dla cudzoziemców).
Dofinasowanie ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej NAWA
Otwarcie nowego kierunku będzie możliwe m.in. dzięki blisko 693 tys. złotych dofinasowania pozyskanego ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej NAWA w ramach projektu „B-Innova – Master in Food Technology – wspólne studia magisterskie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i University Miguel Hernandez de Elche w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka”.
– Projekt to nie tylko opracowanie innowacyjnego programu studiów wspólnych, ale i zakupy materiałów dydaktycznych oraz szkolenia pracowników zaangażowanych w realizację otwieranego kierunku w zakresie nowoczesnych metod kształcenia oraz umiejętności miękkich – mówi Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji UPWr.