Sierpniowa prognoza USDA zakłada globalną produkcję kukurydzy w sezonie 2021/22 na rekordowym poziomie 1,1861 mld ton. Jest to -8,7 mln ton w stosunku do lipca. Oznaczać to będzie wzrost produkcji o 6,3% rok do roku.
W sierpniowej prognozie cięcia produkcji dotyczyły głównie USA (z 385,2 do 374,7 mln ton) i w mniejszym stopniu UE (z 66,7 do 65,5 mln ton). Skala redukcji złagodzona została nieco przez wyższe zbiory na Ukrainie (rekordowe 39 mln ton) i w Rosji.
W stosunku do lipca USDA skorygował o blisko 1 mln ton w górę zapasy początkowe (końcowe dla sezonu 2020/21). Jest to konsekwencją dużego cięcia światowej konsumpcji kukurydzy w starym sezonie. Przewyższyło ono 6 milionową redukcję zbiorów w Brazylii (z do 93 do 87 mln ton).
Konsumpcja kukurydzy będzie rosła
Światowa konsumpcja wzrośnie w nowym sezonie w mniejszym stopniu niż produkcja i powinna wynieść 1,1822 mld ton (+3,6% r/r).
Zapasy globalne kukurydzy na koniec sezonu 2021/22 prognozowane są teraz na poziomie 284,6 mln ton, czyli 6,6 mln ton mniej niż jeszcze w lipcu, ale o 3,9 mln ton (+1,4%) powyżej zapasów końcowych z sezonu 2020/21.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: USDA