O czym należy pamiętać przy przechowywaniu ziarna zbóż?

Najważniejszą zasadą, którą należy przestrzegać przy przechowywaniu zboża, to magazynowanie ziarna zdrowego, suchego, czystego i wolnego od szkodników zbożowo-mącznych.

"<yoastmark

W naszych warunkach klimatycznych ziarno ma najczęściej wilgotność powyżej 14%. Bywa też zanieczyszczone i ma temperaturę wyższą od 18°C. Głównym czynnikiem przyspieszającym szkodliwe procesy biochemiczne jest wilgotność ziarna i temperatura. Wilgoć i ciepło sprzyja rozwojowi mikroorganizmów (wirusy, bakterie, grzyby). W nawilżonych warstwach ziarna uaktywniają się procesy życiowe m.in. pleśni. Zjawisko to nie zauważone w porę prowadzi do psucia i obniżenia jakości ziarna. Do zalecanych zabiegów przygotowujących ziarno do przechowywania zalicza się: czyszczenie, suszenie, konserwację poprzez wymuszoną wentylację, zakiszanie, samokonserwację, dodawanie chemicznych środków konserwujących.

Jak przechowywać ziarno?

W zależności od metody konserwacji, ziarno może być przechowywane:
– w stanie suchym – wilgotność 14%, temperatura od 17-10°C
– w stanie schłodzonym do temperatury 5-10°C
– bez dostępu powietrza, w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
– zakonserwowane środkami chemicznymi o wilgotności dowolnej
– zakiszane, wilgotność powyżej 22%.

Świeżo zebrane ziarno, zwłaszcza wilgotne, zawiera szereg zanieczyszczeń, takich jak piasek, drobne kamienie, cząstki słomy, plewy, łuski zielone części innych roślin, nasiona chwastów. Po oczyszczeniu ziarna wilgotność może obniżyć się o 2-3%. Również wietrzenie – najstarsza i najbardziej naturalna metoda obniża temperaturę i zawartość wody w ziarnie.

Jakość ziarna

Oto kilka pojęć które określają jakość ziarna, na które można wpłynąć w okresie wegetacji lub podczas przechowywania zbóż:
– ogólny stan ziarna – ocena organoleptyczna ziarna (zapach, barwa, połysk), łącznie z oceną obecności szkodników zbożowo-młynarskich
– wilgotność ziarna – informacja o trwałości przechowalnianej ziarna
– zawartość białka – jest to iloczyn zawartości azotu w ziarnie i przyjętego dla poszczególnych gatunków współczynnika (pszenica 5,7; pszenżyto – 5,83; pozostałe zboża 6,25) wymagana wielkość zależy od przeznaczenia ziarna – na cele paszowe i konsumpcyjne powinno być go więcej, duży wpływ na zawartość białka w ziarnie ma poziom nawożenia azotowego
– liczba opadania – charakteryzuje stan aktywności enzymów amylolitycznych w ziarnie tj. stan fizjologiczny ziarna, informująca o trwałości przechowalniczej, informacja o tzw. ukrytym porastaniu ziarna
– gęstość ziarna w stanie zsypnym – masa określonej objętości ziarna łącznie z przestrzeniami międzyziarnowymi wyrażona w kg/hl, pośrednio określająca przydatność ziarna do przemiału.

Podczas przechowywania ziarna zbóż należy ograniczyć poziom zmian biologicznych ziarna, zahamować procesy “życiowe” ziarna, aby to osiągnąć musimy w szczególności:
– gromadzić i magazynować ziarno mokre przez kilka tylko godzin, po czym suszyć i schładzać do wymaganej temperatury i wilgotności,
– chronić składowane ziarno przed wodą gruntową, opadami deszczu, ptakami, gryzoniami,
– monitorować poziom wilgotności i temperaturę ziarna w silosie – nieuzasadniony wzrost temperatury może sygnalizować wzrost zagrożenia mikrobiologicznego – konieczna analiza próbki,
– możliwie często przewietrzać ziarno w trakcie magazynowania,
– prowadzić zapisy z pomiarów wilgotności i temperatury powietrza i ziarna, taka informacja pomoże wyjaśnić przyczyny wzrostu zagrożenia mikrobiologicznego.

Maria Siemieniako
odr.pl

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Bułgaria da dopłaty rolnikom poszkodowanym przez import z Ukrainy

Tymczasowy bułgarski rząd przeznaczył 150 mln euro na długo oczekiwaną pomoc finansową dla bułgarskich rolników, mającą zrekompensować im negatywne skutki importu ukraińskich produktów rolnych. „Pomoc...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics