W piątek 8 października miłośnicy jajek na całym świecie będą świętować moc jaja i wszystkie jego wartości odżywcze i środowiskowe. Coroczne wydarzenie honoruje bardzo pożywne i niezwykle wszechstronne jajko, podkreślając szeroką gamę wyjątkowych korzyści, jakie przynosi ludziom w każdym wieku.
Globalne wydarzenie, obchodzone co roku w drugi piątek października, zaprasza wszystkich do uhonorowania wyjątkowego wkładu, jaki jajka wnoszą we wspieranie ludzi na całym świecie.
Dzięki szerokiej gamie składników odżywczych, jaja są zdrową, pożywną i przystępną cenowo częścią diety dla ludzi na wszystkich etapach życia, w tym rosnących nastolatków, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych i niemowląt, szczególnie tych z obszarów wrażliwych żywieniowo.
Korzyści zdrowotne jajek są ogromne
Zawierają 13 niezbędnych składników odżywczych, w tym cholinę, która wspomaga rozwój mózgu płodu; witamina B12 i żelazo dla wzrostu dziecka i ogólnej funkcji mózgu; oraz jod, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i utrzymuje zdrową skórę.
Ta unikalna gama cech oznacza, że jajka są idealnym wyborem dla wszystkich różnych stylów życia iw każdym wieku, od sportowców po naukowców.
Wraz z ich wartością odżywczą, jaja są najbardziej zrównoważonym dla środowiska i przystępnym cenowo białkiem pochodzenia zwierzęcego, które pomaga wspierać rodziny na całym świecie, a także samą planetę.
Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission).