Przedostatni tydzień 2021 roku przyniósł stabilizację cen skupu w krajach unijnych. Pomimo, że linie produkcyjne zakładów przetwórczych pracują na pełnych mocach, to większa podaż żywca bilansuje większe zapotrzebowanie na surowiec. Zasadniczo nie występują nadwyżki w podaży żywca na unijnym rynku.
W Belgii, gdzie cena tydzień wcześniej wzrosła, dalsze podwyżki nie są widoczne. Trend boczny cen skupu notowany był we Francji, Danii, Holandii, i Hiszpanii. Ostatni tydzień roku zwykle charakteryzuje się znacząco mniejszymi ubojami, a część pracowników zakładów mięsnych udaje się na urlopy.
W Niemczech rynek jest żywca wieprzowego jest zbilansowany. Cena pozostaje niezmieniona 1,23 €/kg (wbc). Największe rzeźnie dalej prowadzą skup żywca według swoich cenników od dostawców, którzy nie mają podpisanych kontraktów w cenie 1,20 €/kg.
Na krajowym rynku średnia cena skupu tuczników w kl. E spadła do wysokości 5,70 zł/kg. Sezonowy okres ograniczonego zainteresowania przetwórców żywcem wieprzowym może być zauważalny na jeszcze początku stycznia 2022r. Po tym okresie zakłady mięsne będą uzupełniały zapasy co może przełożyć się na nieco większe ożywienie na rynku.
Źródło: PolPig