Luzowanie obostrzeń związanych z pandemią Covid-19 oraz mniejsza liczba pracowników zakładów mięsnych w kwarantannach sprzyja poprawie popytu na żywiec. Jedynie Włochy, które potwierdziły niedawno ogniska ASF u dzików wyraźnie odczuwają zamknięcie rynków eksportowych w krajach trzecich. Statystyki Eurostat wskazują na wyraźnie mniejszą liczbę pogłowia świń w UE, co wkrótce może przełożyć się na spadek podaży żywca.
W ubiegłym tygodniu cena skupu w Belgii wzrosła o 6 centów za kilogram wagi poubojowej. Notowania w Hiszpanii, Danii i Holandii wzrosły odpowiednio (+5₵), (+3₵), (+3₵) w stosunku do poprzedniego tygodnia.
Rosną nie tylko ceny skupu żywca
W Niemczech coraz mniejsza podaż żywca wymusza wzrosty cen skupu. W dniu 23/02/2022 w notowaniach VEZG cena skupu wzrosła do 1,32 €/kg (+7₵ t/t). Niemiecka cena w ostatnich w dwóch ostatnich tygodniach wzrosła o 12 centów. Wszystkie duże rzeźnie zaakceptowały ostatnie podwyżki VEZG i nie prowadzą skupu na bazie własnych cenników. Rosną nie tylko ceny skupu żywca, ale również podwyżki obejmują ceny wieprzowiny, co prawdopodobnie przyczyni się do wzrostu cen również prosiąt do tuczu.
W notowaniach krajowych średnia cena skupu tuczników w przeliczeniu na wagą poubojową kl. E wyniosła 5,70 zł/kg (+45 gr t/t). Rosnące ceny pasz nie pozwalają jednak hodowcom na pokrycie kosztów produkcji.
Źródło: POLPIG