Spadek temperatury i przymrozki ograniczyły aktywność szkodników owadzich na uprawach rzepaku, jednak w żółtych naczyniach zaobserwować można pierwsze osobniki słodyszka rzepakowego.
„Nastąpiło załamanie pogody i zdecydowany spadek temperatury powietrza w ciągu ostatnich dni i przede wszystkim nocy (przymrozki). Ograniczyło to aktywność szkodników owadzich na uprawach rzepaków, niemniej jednak w żółtych naczyniach zaobserwować można pierwsze osobniki słodyszka rzepakowego„ – czytamy na Platformie Sygnalizacji Agrofagów IOR.
Prognozowana jest w najbliższym okresie poprawa warunków meteorologicznych.
Zaleca się wystawianie żółtych naczyń na uprawach rzepaków, w celu określania liczebności owadów w zbliżający się weekend.
Słodyszek rzepakowy to jeden z najgroźniejszych szkodników rzepaku
Nalatuje najczęściej w okresie przed kwitnieniem, gdy temperatura powietrza osiągnie wartość powyżej 15oC.
Szkody na plantacjach rzepaku powodują głównie chrząszcze wgryzające się do pąków kwiatowych, wydrążając ich część, aby dostać się do pyłku kwiatowego. Uszkodzone pąki żółkną, usychają a następnie opadają, pozostają jedynie szypułki kwiatowe.
Próg szkodliwości słodyszka
Zabiegi zwalczające przy użyciu środków ochrony roślin wykonuje się w przypadku przekroczenia progu ekonomicznej szkodliwości to jest stwierdzenia:
- 1-2 chrząszczy na 1 roślinie w stadium zwartego kwiatostanu
- 3-5 chrząszczy na 1 roślinie w stadium luźnego kwiatostanu
Problem odporności słodyszka na insektycydy
Obecnie słodyszek jest uodporniony na wszystkie substancje z grupy pyretroidów. Najnowsze badania naukowców z Instytutu Ochrony Roślin wykazały odporność tego szkodnika także na tau-fluwalinat, który do tej pory wykazywał wystarczające działanie.
W celu ograniczenia wzrostu odporności słodyszka na środki ochrony roślin należy do kolejnych zabiegów na tej samej uprawie stosować insektycyd z innej grupy chemicznej.
AM/Redakcja AgroNews na podst. IOR