Średnia wartość wskaźnika cen żywności, obliczana przez ekspertów FAO, wyniosła w marcu 159,3 pkt, co o 17,9 pkt (12,6%) przekroczyło wartość z lutego i było wartością najwyższą w historii. W marcu rosły ceny wszystkich grup towarów zaliczanych do indeksu.
Najmocniej zyskały w analizowanym miesiącu na wartości oleje roślinne i zboża. Właśnie te dwie grupy oraz mięso zaliczyły w marcu swoje historyczne szczyty.
Wartość wskaźnika cen zbóż w wzrosła do 170,1 pkt, czyli o 24,9 pkt (17,1%) w stosunku do lutego. Oleje roślinne podrożały o 46,9 pkt (23,2%) do 248,6 pkt w marcu.
Indeks cen żywności FAO w poszczególnych latach:
Pełny raport cenowy FAO dla subindeksu – zboża:
Indeks cen zbóż FAO był w marcu aż o 17,1 procent wyższy niż miesiąc wcześniej i poziom najwyższy w historii. Wzrost w marcu odzwierciedla wzrost światowych cen pszenicy i zbóż gruboziarnistych, w dużej mierze spowodowany zatrzymaniem eksportu z Ukrainy i w mniejszym stopniu z Federacji Rosyjskiej. Spodziewany spadek eksportu z regionu Morza Czarnego pogorszył i tak już napiętą globalną dostępność pszenicy. W związku z obawami dotyczącymi warunków upraw w Stanach Zjednoczonych Ameryki (USA), które również stanowią wsparcie, światowe ceny pszenicy gwałtownie wzrosły w marcu, osiągając wzrost 19,7 procent. Po wzroście o 20,4 procent w marcu, międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych były rekordowo wysokie, a ceny kukurydzy, jęczmienia i sorgo osiągnęły swoje rekordowe poziomy od 1990 roku. Znacznie mniejsze oczekiwania dotyczące eksportu kukurydzy z Ukrainy, głównego eksportera, w połączeniu z podwyższonymi kosztami energii i środków produkcji, przyczyniły się do 19,1 procentowego wzrostu światowych cen kukurydzy w ujęciu miesięcznym. Silna koniunktura na rynkach kukurydzy wpłynęła na inne zboża gruboziarniste, ceny sorgo wzrosły o 17,3 procent, podczas gdy niepewność podaży dodatkowo zwiększyła presję na i tak już napiętych rynkach jęczmienia, pchając ceny jęczmienia o 27,1 procent w górę w stosunku do lutego.
Tymczasem cena ryżu nieznacznie zmieniła się w porównaniu z poziomami z lutego i nadal była o 10 procent niższa od wartości z poprzedniego roku.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO