W Ministerstwie Aktywów Państwowych podpisane zostały dziś umowy o przekazaniu udziałów, dzięki którym powstanie Krajowej Grupy Spożywczej stało się faktem.
– Podpisane dziś umowy tworzą formalnie Krajową Grupę Spożywczą – podkreślił wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
Godne sprzedawanie produktów rolnych przez rolników
– Krajowa Grupa Spożywcza będzie tym podmiotem, który będzie odgrywał istotną rolę w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego – dodał wicepremier.
Szef resortu rolnictwa zwrócił jednocześnie uwagę na niezwykle istotną rolę Krajowej Grupy Spożywczej, która będzie pozwalała na godne sprzedawanie produktów rolnych przez rolników.
– To jest początek procesu konsolidacji sektora rolno-spożywczego, za nim pójdą kolejne – dodał szef resortu rolnictwa.
Uczestniczący w konferencji podsekretarz stanu w Ministerstwie Aktywów Państwowych Andrzej Śliwka przypomniał, że uzasadnienie biznesowe powstania Krajowej Grupy Spożywczej mówi o generowaniu przychodów na poziomie 3,5 mld złotych, co oznacza blisko 30-procentowy wzrost dochodów Krajowej Spółki Cukrowej.
– Przewidujemy wzrost przychodów w sektorze zboża i mąki o około 300 mln złotych, a w sektorze skrobi o około 50 mln. W sumie zysk netto powinien wzrosnąć o 47 procent – poinformował wiceminister MAP.
Źródło i fot.: MRiRW