Organiczne związki chemiczne zawarte w borówkach mogą mieć duży wpływ na zdrowie kości, wynika z badań prowadzonych na szczurach laboratoryjnych – informuje serwis "Science Daily".
Swoje korzystne działanie borówki zawdzięczają polifenolom, związkom chemicznym, które nadają owocom ich niebieską, fioletową czy czerwoną barwę – wyjaśnia główny autor badań dr Jin-Ran Chen z Uniwersytetu Arkansas.
Występujące obficie w owocach borówki polifenole mają wiele udowodnionych właściwości prozdrowotnych. Ich obecność w diecie m.in. zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego i chroni przed działaniem wolnych rodników.
Badane szczury, którym do pokarmu dodawano 10 proc. liofilizowanych sproszkowanych borówek, miały wyraźnie większą masę kostną w porównaniu z kontrolną grupą gryzoni. Analiza krwi wykazała, że kwasy fenolowe mogą stymulować budowę tkanki kostnej przy udziale czynników transkrypcyjnych TCF/LEF uczestniczących w szlaku sygnalizacyjnym Wnt, które pobudzają syntezę beta-kateniny, czyli białka odpowiedzialnego za dojrzewanie komórek kościotwórczych (osteoblastów).
Zdaniem naukowców wnioski te otwierają drogę do dalszych badań dotyczących możliwości wykorzystania borówek w leczeniu zorientowanym na zwiększenie masy kostnej oraz w prewencji osteoporozy u ludzi.
PAP – Nauka w Polsce
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl, fot. sxc.hu