USA otworzy swój rynek na wołowinę, wieprzowinę, mięso owiec i kóz oraz produkty pochodne z Litwy – poinformowali unijni komisarze rolnictwa, zdrowia i handlu.
– Zapowiedź ta pojawia się w momencie, gdy rolnicy w UE napotykają na szczególne trudności. Komisja nieustannie pracuje, aby otworzyć nowe rynki i złagodzić te problemy poprzez usuwanie istniejących barier i zwiększenie możliwości eksportowych dla producentów europejskich – czytamy we wspólnym komunikacie komisarzy.
Przedstawiciele Komisji Europejskiej zwrócili także uwagę, iż zapowiedź otwarcia amerykańskiego rynku na litewskie mięso to efekt prac służb weterynaryjnych z UE, USA oraz z Litwy.
– Decyzja USA jest uznaniem wprowadzenia przez UE solidnych, kompleksowych i skutecznych środków wprowadzonych przez UE w celu zwalczania chorób zwierząt i zapewnienia bezpiecznej obsługi i przetwarzania żywności w całym łańcuchu produkcji – poinformowali unijni komisarze.
I dodali, że inne państwa, które jeszcze nie importują unijnej żywności, powinny iść za przykładem Stanów Zjednoczonych.
Czytaj także:
Nasza wieprzowina, drób i owoce na chińskich stołach? Rozpoczęła się wizyta ministra rolnictwa w Chinach
W 2004 roku rząd Litwy złożył wniosek o zatwierdzenie możliwości eksportu do USA mięsa drobiu i jaj. W 2012 r. zmieniono wniosek, by obejmował on tylko mięso i produkty mięsne.
Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Jaume Escofet