Bayer ogłasza europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej

Bayer ogłasza europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej (Carbon Initiative). Głównym celem jest dekarbonizacja łańcucha wartości żywności, koncentrująca się na działaniach rolników na rzecz bardziej stabilnego i zrównoważonego systemu żywnościowego.

Bayer ogłasza europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej
Bayer ogłasza europejską premierę globalnej Inicjatywy Węglowej

Inicjatywa zrzesza rolników i podmioty łańcucha wartości żywności w celu zbadania przyszłych struktur wynagradzania rolników wdrażających nowe praktyki w dziedzinie redukcji emisji dwutlenku węgla, a tym samym przyczyniających się do realizacji celów Komisji Europejskiej w zakresie Zielonego Ładu. Nowy Europejski Program Węglowy dostrzega newralgiczną rolę, jaką odgrywają rolnicy i ich pola uprawne. Program ten stanowi również integralną część zobowiązań Bayer w zakresie zrównoważonego rozwoju, których celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z rolnictwa o 30 proc. do 2030 roku.

Program rozpoczyna się od współpracy z 27 gospodarstwami z 7 krajów UE i sąsiedzkich: Francji, Hiszpanii, Belgii, Danii, Niemiec, Wielkiej Brytanii i Ukrainy

– Nasz program węglowy (Carbon Program) aktywnie przyczynia się do rozwoju rolnictwa w Europie poprzez bezpośrednią współpracę z rolnikami jako producentami podstawowymi, jak również poprzez angażowanie podmiotów obecnych w całym łańcuchu wartości żywności. Współ­praca na poziomie całego łańcucha żywności pomoże obniżyć emisyjność europejskiego systemu żywnoś­ciowego w sposób korzystny dla rolników, środowiska i konsumentów – podkreśla Lionnel Alexandre, Carbon Business Venture Lead na Europę, Bliski Wschód i Afrykę w Bayer Crop Science. – Główną ideą jest nagradzanie rolników za wdrażanie praktyk rolni­czych przyjaznych dla klimatu, takich jak uprawy okrywowe, ograniczenie orki, płodozmian i precyzyjne stosowanie azotu – wyjaśnia Lionnel Alexandre. – Działania te poz­­wa­lają zmagazynować węgiel w glebie, jednocześnie poprawiając jej stan, odporność i produktywność, jak również ograniczają emisje.

Aby wesprzeć te działania, Bayer opracuje narzędzie cyfrowe, które pozwoli rolnikom ubiegać się o nagrody na podstawie dokładnych, zweryfikowanych danych. System ten będzie zgodny z obowiązującymi standardami ochrony danych osobowych, a przy tym niezawodny i łatwy w obsłudze. Cyfrowe rozwiązanie w zakresie monitorowania, raportowania i weryfikacji (MRW) opiera się na wiodącej w branży cyfrowej platformie rolniczej Climate FieldView™ firmy Bayer.

W projekcie bierze udział 27 gospodarstw – ich obszar obejmuje łącznie ok. 500 ha zlokalizowanych na terenie 7 krajów: Francji, Hiszpanii, Belgii, Danii, Niemczech, a także Ukrainy i Wielkiej Brytanii. Cen­tral­nym elementem Europejskiego Programu Węglowego jest praktyka współtworzenia: rolnicy, eksperci Bayer i uczestnicy łańcucha wartości żywności pracują razem w ramach labora­torium rolnictwa węglowego, gdzie mogą wspólnie testować działania i zdobywać wiedzę. Rozmowy z kilkoma przetwórcami żywności i detalistami są w toku. Należy się spodziewać, że przystąpią oni do programu do końca roku.

Nowe rozwiązanie cyfrowe zostanie udostępnione w ciągu najbliższych trzech lat

Po ustaleniu aktualnej, wyjściowej zawartości węgla w gruntach rolników uczestniczących w projekcie rozpocznie się wdrażanie praktyk rolnictwa przyjaznego dla klimatu, takich jak stosowanie roślin okrywowych i ograniczenie uprawy roli. Wdrażanie nowych praktyk będzie stale monitorowane i doskonalone. Wnioski i dalsze spostrzeżenia, uzyskane od uczestniczących w projekcie partnerów z całego łań­cu­cha wartości żywności, będą miały wpływ na przygotowanie precyzyjnego cyfrowego narzędzia MRW. Oczekuje się, że nowe rozwiązanie cyfrowe zostanie udostępnione w ciągu najbliższych trzech lat, natomiast wdrożenie go w ramach Climate FieldView™ planowane jest w trzecim roku programu.

– Nienaruszona struktura gleby i odpowiednia zawartość próchnicy mają decydujące znaczenie dla zabezpieczenia moich dochodów – podkreśla Stefanie Peters z Agro-Farm GmbH Nauen, należącego do sieci Bayer Forward Farm. – Moim zdaniem rolnictwo węglowe, magazynowanie węgla w glebie, może się do tego w znacznym stopniu przy­czynić. Cieszę się również na współpracę z różnymi uczestnikami programu węglowego Bayer.

Europejski start programu jest częścią Globalnej Inicjatywy Węglowej firmy Bayer. Została ona zapoczątkowana w USA i Brazylii w lipcu 2020 roku. W tych krajach Bayer jest pierwszym podmiotem z sektora rolnictwa, który oferuje wszystkie niezbędne technologie w dziedzinie nasion, ochrony upraw i rozwiązań cyfrowych, pozwalających na monitorowanie, raportowanie i weryfikację oraz certyfikację zgodnie z uzna­nymi międzynarodowymi standardami.

Firma Bayer zaprezentowała w polu swoje innowacyjne technologie

Bayer na rzecz dekarbonizacji systemów żywnościowych w Europie

– Nasza wizja zakłada, że w przyszłości detaliści z branży spożywczej lub producenci żywności będą mogli z pełnym przekonaniem pracować nad skutecznymi projektami redukcji emisji dwutlenku węgla z udziałem partnerskich gospodarstw z ich konkretnych łańcuchów dostaw – uważa Alexandre Teillet, Head of New Business Models w Bayer Crop Science na obszar Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki. – Jednocześnie rolnicy z całego świata, jako główni producenci w stabilnym i dłuższym łańcuchu wartości żywności, powinni być wynagradzani w przejrzysty i sprawiedliwy sposób za skuteczną redukcję emisji dwutlenku węgla dzięki stosowanym przez siebie praktykom rolniczym.

Uruchomienie Europejskiego Programu Węglowego jest najnowszym elementem działań Bayer na rzecz dekarbonizacji systemów żywnościowych w Europie. Na początku tego roku firma poinformowała o swoim udziale w Europejskiej Koalicji Carbon + Farming, która propaguje podejście ukierunkowane na gospodarstwa rolne w celu opracowania rozwiązań dekarbonizacji systemów żywnościowych w regionie. Koalicja przedstawi również Komisji Europejskiej zestaw zaleceń, które mają pomóc w kształtowaniu polityki UE w celu zwiększenia skali wdrażania inteligentnych rozwiązań klimatycznych.

Źródło: Bayer

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics