Bezpieczeństwo żywnościowe wśród priorytetów przewodnictwa Polski w Radzie UE

1 stycznia 2025 r. Polska obejmie prezydencję w Radzie UE. Priorytetem rządu będzie bezpieczeństwo oparte na siedmiu filarach, w tym żywnościowym, zewnętrznym i militarnym, energetycznym, zdrowotnym, wewnętrznym i cywilnym.

Bezpieczeństwo żywnościowe wśród priorytetów przewodnictwa Polski w Radzie UE, fot. EURACTIV.pl

Polska skupi się na uniezależnieniu od zewnętrznych źródeł energii oraz wdrażaniu unijnych celów klimatycznych bez szkody dla obywateli. Minister rolnictwa, Czesław Siekierski, zaznaczył, że priorytetem będzie poprawa konkurencyjności rolnictwa i sektora rolno-spożywczego oraz zwiększenie odporności na kryzysy.

Minister podkreślił, że Polska popiera Wspólną Politykę Rolną (WPR), która zapewnia bezpieczeństwo żywnościowe i odporność. WPR ma kluczową rolę w budowaniu bezpieczeństwa i odporności UE na wyzwania środowiskowo-klimatyczne i geopolityczne. Istnieje potrzeba bardziej elastycznych i skutecznych mechanizmów zarządzania ryzykiem, aby lepiej reagować na zmiany na rynku.

Obecne cele WPR obejmują lata 2023-2027 i koncentrują się na zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego oraz wsparciu finansowym rolników. Polska prezydencja będzie okazją do podjęcia rzetelnej dyskusji o przyszłości systemu żywnościowego adekwatnego do wyzwań, z którymi się mierzymy.

Źródło: EURACTIV.pl.

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Co z wcześniejszą likwidacją międzyplonów? Resort rolnictwa stawia sprawę jasno

Ministerstwa Rolnictwa odpowiedziało na pismo izby rolniczej dotyczące wprowadzenia zmian w praktyce Międzyplony ozime lub wsiewki śródplonowe w ramach ekoschematu Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi, polegających...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics