Bioasekuracja w całej Polsce. Znamy założenia nowego programu

Zasady bioasekuracji obejmą wszystkich producentów trzody chlewnej w kraju – poinformowała wiceminister rolnictwa Ewa Lech.

Resort rolnictwa przygotował projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.

– Nowelizacja ta jest konieczna ze względu na zagrożenie dalszego rozprzestrzeniania się choroby w głąb kraju – podkreśliła wiceminister i dodała, że przygotowane przepisy mają za zadanie podnieść poziom bioasekuracji gospodarstw, a tym samym zmniejszyć ryzyko wniknięcia do niego choroby.

Oddzielne pomieszczenia dla świń

Projekt przewiduje, że na terenie całego kraju rolnicy, którzy utrzymują  świnie w swoich gospodarstwach będą musieli przeznaczyć na ten cel oddzielne pomieszczenia, w których nie będą utrzymywane inne gatunki zwierząt. Budynki, w których prowadzona jest produkcja trzody chlewnej będą musiały zostać zabezpieczone przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych, które mają możliwość swobodnego poruszania się po okolicy.

Odzież ochronna i mycie rąk

Nowe przepisy ustanowią obowiązek stosowania odzieży ochronnej i obuwia ochronnego, które będą noszone tylko przy obsłudze świń, a także karmienia zwierząt tylko paszą która była odpowiednio zabezpieczona przed dostępem zwierząt dzikich. Wprowadzą także nakaz mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia, przez osoby obsługujące świnie, a także czyszczenia i odkażania narzędzi i sprzętu używanego do obsługi zwierząt.

Maty dezynfekcyjne przed każdą chlewnią

Obowiązkowe będzie wykładanie przed chlewnią i systematyczne nasączanie mat dezynfekcyjnych, a zalecane ograniczenie do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń gdzie utrzymywane są świnie, jest jednym z elementów zmniejszających ryzyko wystąpienia choroby.

Projektowane rozporządzenie przewiduje również szereg zmian m.in. dokumentacji, czy też utrzymywania świń w systemie otwartym.

– Określone w projekcie rozporządzenia wymagania dla gospodarstw to podstawowe elementy bioasekuracji, których spełnienie pozwoli na znaczące zmniejszenie ryzyka przeniesienia choroby do gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie – powiedziała wiceminister Lech.

Redakcja AgroNews, fot. Kamila Szałaj

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics