V Aukcja Bydła Mięsnego w Janowie zakończyła się sukcesem. Sprzedano wszystkie wystawione byczki i jałówki – łącznie 210 sztuk zwierząt.
210 sztuk jałówek i byczków sprzedane
14 marca na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie (woj. podlaskie) po raz piąty odbyła się Aukcja Bydła Mięsnego organizowana przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. 42 hodowców z terenu 3 województw przeznaczyło na sprzedaż 210 sztuk odsadków od 200 do 380 kg. Zainteresowanych zakupem było 6 firm z kraju i zagranicy. Nabywców znalazły wszystkie zwierzęta.
Młode, czystorasowe bydło w cenie
Średnia cena za jałówki wynosiła 11,80 zł netto, zaś za byczki 11,70 netto. Ceny maksymalne na aukcji wyższe nawet o 1,50 zł/kg uzyskiwały zwierzęta młode w dobrej kondycji i czystorasowe w wadze od 230 do 280 kg.
– Po raz kolejny hodowcy przekonali się, że za dobry towar kupujący jest w stanie zapłacić dużo, ale musi on spełniać określone warunki. Jeżeli ktoś oczekuje, że za byczki, których waga przekracza 370 kg uzyska po 13,50 zł za kilogram, to niestety jest to cena nierealna i nie ma znaczenia, że zwierzę jest młode i ma dobre przyrosty – powiedział Jacek Zarzecki prezes PZHiPBM.
Celem aukcji było umożliwienie hodowcom sprzedaży bezpośredniej.
W ciągu 5 aukcji sprzedano ponad 800 sztuk bydła. Kolejne aukcje planowane są w województwach warmińsko-mazurskim oraz pomorskim.
Redakcja AgroNews, fot. PZHiPBM