Na rynku kurczaków oraz indyków można zaobserwować wyraźny wzrost cen. Jest on spowodowany zarówno zwiększonym popytem jak i zmniejszonymi zapasami.
Większość elementów kurczaków zdrożała. Tuszki średnio o 20 gr/kg . Wzrosty najwyraźniej widać po cenach filetów, które urosły o 40 gr. Na rynku brakuje sznycli i polędwiczek. Białe mięso ciągle cieszy się dużym popytem.
Kurczaki – średnie ceny transakcyjne zł/kg
tuszki – 6,40
ćwiartki – 4,40
skrzydełka 3 cz. – 6,00
noga z/k – 5,20
podudzia, udziec – 5,60
filety – 11,40
Na rynku indyków również wzrosty. Sznycel z indyka w ostatnich dniach podrożał o 60 groszy. Obecnie za kilogram musimy zapłacić nawet 19 złotych.
Mięso indycze – średnie ceny transakcyjne zł/kg
sznycle – 19
filety – 17,20
polędwiczki – 15
medaliony – 12,40
udziec (b/k i b/s) – 12,60
drobne z fileta – 10,60
drobne z korpusu – 8,80
Maklerzy pokładają nadzieje w rychłym otwarciu rynków HORECA. Może to spowodować wznowienie eksportu białego mięsa na zachód, po prawdopodobnie jeszcze wyższych cenach.
Najwięcej polskiego drobiu wysyłamy do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch i Francji.
MC/Redakcja AgroNews na podst. Agrobiznes TVP