Ceny drobiu rosną!

Według wstępnych danych, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w styczniu br. wyniosła 191,8 EUR/100 kg i była o 0,4% wyższa niż w grudniu 2013 r., lecz o 1,5% niższa niż w styczniu 2013 r.
 

 

\"\"

 

W stosunku do średniej z tego samego okresu w ciągu ostatnich pięciu lat ceny były jeszcze o 8% wyższe. W styczniu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 12 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Portugalii (+8%), Danii (+65), Hiszpanii i Słowenii (+5%).

Czytaj także:
Producenci trzody chlewnej apelują do premiera!
Służby weterynaryjne będą kontrolować wodę dla zwierząt
Rosja nakazuje, Białoruś wykonuje – zakaz wwozu ziemniaków wprowadzony!

Ceny polskich kurcząt wzrosły o 1,6% do 130,9 EUR/100 kg, pozostając jednak najniższymi w całym ugrupowaniu (68% średniej unijnej) przed bułgarskimi i litewskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (266-268 EUR/100 kg).

Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych jest czynnikiem wzmacniającym ceny. 

Źródło: FAMMU/FAPA,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu   
 

Advertisement
Advertisement

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Dopłaty dla hodowców bydła mięsnego. Kto może otrzymać wsparcie?

Hodowcy bydła mięsnego mogą do końca listopada 2025 roku ubiegać się o dofinansowanie zakupu czystorasowych byków. To druga edycja programu wsparcia, realizowanego w ramach...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
13,432SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics