Ceny większości odmian krajowych jabłek na rynkach hurtowych w październiku i w pierwszej dekadzie listopada bieżącego roku utrzymywały się na poziomie wyższym w porównaniu do roku poprzedniego – informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Z danych prezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że np. w Broniszach, jabłka odmiany Golden Delicious średnio w październiku br. wynosiły 1,33-1,92 zł/kg (cena minimalna – cena maksymalna), podczas gdy rok wcześniej kształtowały się w granicach od 1,11 do 1,58 zł/kg. Wzrosty rzędu kilkunastu groszy były obserwowane również w przypadku odmian takich jak Szampion czy też Cortland, których ceny średnio w październiku wynosiły odpowiednio 1,33-1,86 i 1,40-1,86 zł/kg.
W Niemczech, gdzie prognozuje się znaczne spadki zbiorów jabłek w roku bieżącym (wg danych WAPA o 17% r/r), również można było zaobserwować wzrosty cen tych owoców. W Berlinie, w październiku 2013 r. ceny hurtowe Gali pochodzącej z Francji kształtowały się na poziomie wynoszącym średnio od 1,30 do 1,50 euro/kg czyli o 15- 18% wyższym niż przed rokiem (dane FAMMU/FAPA). Zanotowano również kilkunastoprocentowe wzrosty cen odmiany Golden Delicious (pochodzących z Włoch) do poziomu średnio 1,13-1,22 euro/kg (ceny hurtowe – Hamburg). Na stabilnym poziomie w relacji r/r utrzymywały się natomiast ceny niemieckich jabłek odm. Jonagold, które w październiku br. wynosiły od 0,80 do 0,96 euro/kg.
Jabłka podrożały również w Holandii – biorąc pod uwagę notowania z połowy października br., ceny hurtowe odmiany Golden Delicious w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem zwiększyły się o blisko 20%, czyli w podobnej relacji jak odmiany Granny Smith.
Czytaj także:
Jak po dobre włoskie pomidory to tylko na północ? Jak zakonserwować owoce na zimę?!
Przedwynikowy szacunek zbiorów owoców i warzyw
W krajach, gdzie zbiory jabłek wzrosły, zauważono natomiast tendencję w kierunku spadków. Np. w Wielkiej Brytanii, gdzie spodziewany jest 23% wzrost produkcji, ceny jabłek średnio w pierwszych dwóch tygodniach listopada br. (dane statystyczne www.gov.uk – Department Of Environment, Food And Rural Affairs) spadły od kilku do kilkunastu %.
Spadek szczególnie był widoczny w przypadku jabłek wyższej jakości np. hurtowe ceny Gali 1 klasy zmniejszyły się o 12% r/r do 0,67 funtów/kg. Potaniały również jabłka na Węgrzech (rynek hurtowy w Budapeszcie) – w połowie października br. kształtowały się na średnim poziomie 2,17 zł/kg czyli o 25% niższym niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu