Ceny jaj szybują w górę! Jesienią będzie apogeum

Od kilku miesięcy systematycznie maleje w Polsce potencjał produkcji jaj. Tylko w pierwszych trzech miesiącach tego roku liczba młodych kur nieśnych – mierzona wylęgami piskląt – była mniejsza aż o 1 milion 700 tys. sztuk niż przed rokiem. Takie ograniczenie potencjału produkcyjnego zwiastuje zwykle, w kilkumiesięcznym horyzoncie, wzrost cen jaj.

Do tej pory wyprodukowaliśmy aż o 16 proc. mniej jaj niż w zeszłym roku

– Po pierwszych trzech miesiącach 2020 roku wyprodukowano 9 mln 150 tys. sztuk piskląt kur nieśnych. Jest to aż o 16 proc. mniej niż w zeszłym roku. Tak istotne zmniejszenie liczby kur na rynku w trzy miesiące musi robić wrażenie! Co więcej, w zagrodach przydomowych, w tym roku pojawiło się – jak dotąd – o ponad pół miliona piskląt ogólnoużytkowych mniej. Dodając obie liczby mamy ponad 2 mln 200 tys. mniej kur produkujących jaja! Takie zmniejszenie potencjału musi doprowadzić do wzrostów cen jaj w długim terminie – mówi Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Braki jaj w wielu państwach świata działają stymulująco na polski eksport

Katarzyna Gawrońska twierdzi, że ten rok zapowiada się dla producentów wyjątkowo dobrze. Jak tłumaczy dyrektor KIPDiP koronawirus obszedł się z producentami jaj łagodniej niż innymi gałęziami gospodarki, a szczególnie z producentami mięsa drobiowego. Dodatkowo, braki jaj w wielu państwach świata działają stymulująco na polski eksport, co w oczywisty sposób sprzyja producentom. – W tych dniach, zgodnie z wieloletnimi trendami, powinniśmy notować roczne minima cenowe w sprzedaży hurtowej jaj. Tymczasem ceny jaj jakie uzyskują producenci są przyzwoite, o około 25-30 proc. wyższe niż przed rokiem. Takie zachowanie rynku pozwala budować optymistyczne prognozy na przyszłość – dowodzi Gawrońska.

Polskie wylęgarnie na skraju upadku

Polska jest siódmym, co do wielkości producentem jaj w Unii Europejskiej. Roczną produkcję jaj w naszym kraju przeznaczonych do konsumpcji  szacuje się na około 570 tys. ton. Około 65 – 70 procent z tej wielkości jest przeznaczone na rynek krajowy, a reszta trafia na eksport.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

Agata Molenda
Agata Molendahttps://agronews.com.pl
Redaktor portalu agronews.com.pl. Email: a.molenda@agronews.com.pl

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Uwaga! Pierwsze ognisko choroby niebieskiego języka w Polsce

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wołowie informuje, że w dniu 19 listopada 2024 r. na podstawie wyników badań otrzymanych z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach, stwierdzono wystąpienie...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics