Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł średnio 138,9 punktów w grudniu, spadając o 1,0 punktu (0,7 procent) w porównaniu z listopadem. Był to pierwszy spadek po siedmiu kolejnych miesiącach wzrostów.
Jednak grudniowy poziom wskaźnika pozostał o 20,2 punktu (17,0 procent) powyżej odpowiadającego mu poziomu rok wcześniej.
Światowe ceny masła spadły w grudniu po 14 miesiącach wzrostów
Międzynarodowe notowania masła odnotowały największy spadek, kończąc czternastomiesięczną passę ciągłych wzrostów, z powodu stłumionego popytu globalnego i nagromadzonych zapasów.
Podobnie, ceny sera na świecie i odtłuszczonego mleka w proszku spadły, napędzane słabszym popytem międzynarodowym.
Jedynie notowania pełnego mleka w proszku gwałtownie wzrosły w grudniu
Z kolei międzynarodowe notowania pełnego mleka w proszku gwałtownie wzrosły, wspierane przez wzrosty cen w Oceanii wynikające ze stałego popytu globalnego, zwłaszcza w Azji, w połączeniu z mniejszymi zapasami w Europie Zachodniej z powodu sezonowo niskiej produkcji mleka.
Średnioroczny indeks cen artykułów mlecznych wzrósł o 5%
W całym roku 2024 indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł średnio 129,6 punktów, co oznacza wzrost o 5,8 punktów (4,7 procent) w porównaniu z rokiem 2023. Wzrost ten przypisano głównie gwałtownemu wzrostowi cen masła, będącemu następstwem dużego popytu globalnego i ograniczonej podaży eksportowej, będącej wynikiem zmiennych warunków pogodowych, które negatywnie wpłynęły na produkcję.
W Polsce Masło zaczęło tanieć od II tygodnia grudnia, ale podrożało o 1/3 w skali roku
Ceny masła w kraju wzrosły w I tygodniu grudnia do poziomu najwyższego w historii (3866,25 zł/kg). Kolejne dwa tygodnie przyniosły 3% spadek średniej ceny masła w kraju – do 3755,21 zł/t. Wynikało to z trendu spadkowego na globalnym rynku produktu, a nie z powodu sprzedaży 1000 ton tego produktu z rezerw państwowych.
Dane kończą się na 51 tygodniu 2024 roku i na ten okres roczny wzrost cen krajowego masła sięgnął ok 34%.
Cena średnia masła konfekcjonowanego (82%) w Polsce:
Andrzej Bąk
Źródło: FAO, MRiRW