Początki bieżącego roku potwierdzają trend z roku 2021. Trzy pierwsze aukcje w 2022 roku zakończyły się na plusie.
Ostatnie notowania, które odbyły się w dniu 1 lutego zakończyły się wzrostem ogólnego indeksu cenowego o 4,1%. Średnia cena podczas aukcji ukształtowała się na poziomie 4630 USD/t. Notowania wszystkich oferowanych kategorii produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył maślanki w proszku, pełnego mleka w proszku oraz masła.
Wynik sesji Global Dairy Trade z dnia 1 lutego 2022 roku:
- Maślanka w proszku +9,7% – cena 4009 USD/t
- Pełne mleko w proszku +5,8% – cena 4324 USD/t
- Masło +3,3% – cena 6359 USD/t
- Ser Cheddar +2,4% – cena 5684 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +2,1% – cena 4051 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +1,4% – cena 6800 USD/t
- Maślanka w proszku nie była oferowana
- Serwatka w proszku nie była oferowana
W ostatnim czasie na globalnym rynku mleka i przetworów mleczarskich ceny utrzymują trend wzrostowy, co przekłada się również na krajowym rynku mleka. Średnia cena w grudniu ukształtowała się na poziomie 184,13 zł/hl i była o 6,0% wyższa niż w listopadzie oraz o 20,4% wyższa niż w grudniu 2020 roku.
Źródło: PFHBiPM