Pomidory w hurcie są o nawet połowę tańsze niż w ubiegłym roku – kilogram szklarniowych kosztuje 1 zł. Tańsze są również kalafiory, kapusta i fasolka szparagowa. Ale chętnych na nie jest niewielu.
Nieznacznie zdrożały ostatnio owoce. Jak informuje TVP Info, zdaniem Małgorzaty Skoczewskiej, rzecznika rynku hurtowego w Broniszach, jest to spowodowane nadmiernymi opadami i gniciem owoców miękkich na krzakach.
Wyjątkowo tanie w tym roku są pomidory. Na początku sierpnia można je kupić nawet po 1 zł za kg, ale średnio kosztują one 1,30 zł/kg wobec 3,15 zł/kg rok wcześniej. Nieco droższe są pomidory malinowe.
Bardzo potaniała cebula. Obecne kosztuje ona tyle co w sierpniu ub.r. – 1,00 zł/kg. Jedna czwartą ceny z 2010 roku płaci się za kapustę białą. Jej główka w handlu hurtowym kosztuje tylko 1,00 zł. Rok wcześniej było to 4 zł/kg.
Za ziemniaki trzeba zapłacić 0,70 zł/kg, czyli o 30 groszy mniej niż na początku sierpnia 2010 r. O 60 proc. tańsza jest fasolka szparagowa i kalafiory, 30 proc mniej trzeba zapłacić za kabaczki. Droższe o ok. 10 proc. niż ub. r. są tylko bakłażany, które kosztują 3,5 zł/kg.
Nie wszystkie ceny spadają
Ceny warzyw są niskie, mimo że producenci zwracają uwagę, że ich jakość w kolejnych miesiącach może być słaba ze względu na utrudniony zbiór. Na wielu terenach niżej położonych trudno jest wjechać maszynami ze względu na podtopienia.
Droższe niż rok temu są borówki amerykańskie, maliny i wiśnie. Wiele plantacji owoców zostało zaatakowanych przez pasożyty, a zastosowanie oprysków było do tej pory prawie niemożliwe, bowiem deszcze zmywały preparaty.
Borówki amerykańskie kosztują średnio 20 zł/kg ( 16 zł/kg – rok wcześniej), maliny są w takiej samej cenie (18 zł/kg w 2010r.), a wiśnie 5 zł/kg (3,5 zł/kg) oraz śliwki. W zależności od odmiany trzeba za nie zapłacić 2-5 zł/kg, czyli ponad dwa razy tyle co w ubiegłym roku”.
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu