Ostatni kwartał przyniósł dalszy spadek cen skupu drobiu, choć pozostają one nadal na relatywnie wysokim na tle historycznym poziomie. W kierunku obniżenia cen oddziałuje wzrost produkcji drobiu wśród jego głównych unijnych producentów, w szczególności w Polsce. Ożywieniu produkcji drobiu sprzyja jej utrzymująca się bardzo wysoka opłacalność, która zachęca producentów do zwiększania swoich mocy produkcyjnych i większych wstawień kurcząt. Wyższa opłacalność produkcji wynika przede wszystkim ze spadających cen pasz, co z nawiązką kompensuje obniżające się ceny skupu drobiu.
Jednocześnie w ostatnich miesiącach nie doszło do istotnych strat w bazie produkcyjnej związanych z występowaniem ptasiej grypy wśród głównych unijnych producentów drobiu. W najbliższych kwartałach oczekujemy przyspieszenia wzrostu produkcji drobiu w UE, co będzie sprzyjać kształtowaniu się jego cen w trendzie spadkowym. Pod koniec br. czynnikiem hamującym spadek cen będzie oczekiwane przez nas ożywienie popytu.
W okresie I-III 2024 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zmniejszyła się o 2,3% r/r wobec wzrostu o 20,8% w analogicznym okresie 2023 r., co wynikało z niższych cen uzyskiwanych przez eksporterów, podczas gdy wolumen sprzedaży zwiększył się. Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu 5,16 zł/kg (-17,8% r/r), a cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 1,64 zł/kg (-24,2% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 3,15 wobec 2,91 przed rokiem, wskazując na poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu oczekujemy, że cena skupu drobiu na koniec 2024 r. wyniesie ok. 4,40 zł/kg i ok. 4,80 zł/kg na koniec 2025 r. – podają analitycy Credit Agricole.
Spadek cen jaj wyhamował
W ostatnich miesiącach spadek cen jaj wyhamował. Wynika to z nadal ograniczonej podaży jaj na unijnym rynku, mimo utrzymującej się wysokiej opłacalności ich produkcji. „W naszej ocenie w znacznym stopniu jest to efektem transformacji sektora produkcji jaj wśród części znaczących unijnych producentów jaj, w szczególności w Niemczech, polegającej na zastępowaniu chowu klatkowego chowem bezklatkowym. Z tego powodu uważamy, że przestrzeń do silnego spadku cen skupu jaj w najbliższych kwartałach jest ograniczona – podkreślają analitycy.
Jakie ceny jaj na koniec roku?
W okresie I-III 2024 r. wartość polskiego eksportu jaj zmniejszyła się o 23,1% r/r wobec wzrostu o 95,7% w analogicznym okresie 2023 r., co było przede wszystkim efektem niższych cen uzyskiwanych przez eksporterów. Cena skupu jaj klasy M w kwietniu wyniosła 48,86 zł/100 sztuk (-31,9% r/r), a cena pasz dla niosek ukształtowała się na poziomie 1,42 zł/kg (-24,2% r/r). W konsekwencji w kwietniu relacja cen 100 jaj/pasza wyniosła 34,46 wobec 38,44 przed rokiem, wskazując na pogorszenie opłacalności produkcji jaj w ujęciu rocznym. „Uwzględniając perspektywy sytuacji na unijnym oraz krajowym rynku jaj prognozujemy, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2024 r. wyniesie ok. 50 zł/100 sztuk oraz ok. 48 zł/100 sztuk na koniec 2025 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszych prognoz cen drobiu i jaj jest przebieg ptasiej grypy w kolejnym sezonie w Europie, a także tempo wzrostu podaży wśród największych producentów mięsa drobiowego i jaj” – prognozują analitycy Credit Agricole.
Źródło: Credit Agricole