W dniach 17–23.08.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,35 zł/kg wobec 4,36 zł/kg w poprzednim tygodniu i 4,37 zł/kg przed miesiącem.
Cena zakupu trzody chlewnej była o 15% niższa niż rok wcześniej. Średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE (według informacji Komisji Europejskiej) wyniosła 141,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieco (0,3%) niższa niż tydzień wcześniej oraz o 14% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy, w przeliczeniu na walutę unijną, ukształtowała się na poziomie 138,21 EUR/100 kg.
Niższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych klasy E odnotowano w: Belgii, Holandii, Danii oraz Luksemburgu. Żywiec wołowy w trzecim tygodniu sierpnia 2015 r. średnio w kraju kupowano po 5,89 zł/kg , o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% drożej niż przed miesiącem i 1% drożej niż przed rokiem.
Średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 384,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,1%) niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 4% wyższa niż rok wcześniej. W Polsce cena żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 309,06 EUR/100 kg i była wyższa niż: na Łotwie, Litwie, Węgrzech i w Rumunii.
Kurczęta brojlery skupowano w Polsce przeciętnie po 3,76 zł/kg , o 3,5% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 1% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena kurcząt była o 6% niższa niż rok wcześniej. Za indyki płacono średnio 5,80 zł/kg , o 1 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej i o 2 gr/kg mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku indyki potaniały o 1%.
Źródło: ARR
Redakcja AgroNews, fot.: ImagesFree