Jak informują analitycy Credit Agricole w okresie I-II 2020r wartość polskiego eksportu wieprzowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zmniejszyła się o 0,7% r/r wobec wzrostu o 2,0% w analogicznym okresie 2019r.
Na nieznaczne zmniejszenie polskiego eksportu wieprzowiny złożyły się wyraźnie niższy wolumen sprzedaży przy jednoczesnym znaczącym wzroście cen uzyskiwanych przez eksporterów. Warto zwrócić uwagę, że dane te nie uwzględniają jeszcze wpływu pandemii.
ASF wpływa na eksport
Czynnikiem istotnie ograniczającym polski eksport wieprzowiny pozostaje rozprzestrzeniający się w Polsce ASF. Cena skupu żywca wyniosła w kwietniu 6,08zł/kg (+6,3% r/r), a cena pasz dla świń 1,48zł/kg(-0,9% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się w kwietniu na poziomie 4,12 wobec 3,84 przed rokiem, wskazując na dalszą poprawę opłacalności produkcji.
Ardanowski: we wtorek rząd zajmie się kwestią nawożenia azotem od 15 lutego
Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych prognozujemy, że cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2020r. wyniesie ok.6,10zł/kg oraz 5,50zł/kg na koniec 2021r.
Źródło: Credit Agricole