W trzecim tygodniu lipca 2020 r. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zbytu masła, przy jednoczesnym dalszym spadku cen mleka w proszku.
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej
Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.07.2020 r. za masło w blokach średnio w kraju uzyskiwano 13,85 zł/kg, o 4,5% więcej niż tydzień wcześniej i o 6% więcej niż przed miesiącem.
Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 16,61 zł/kg (3,32 zł
za 200 gram) i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 6% wyższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku masło w blokach było tańsze o 10%, a masło konfekcjonowane – o 4%.
Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu lipca 2020 r. płacono 8,48 zł/kg, o 2% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 5% mniej niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 11,35 zł/kg i była o 1% niższa niż przed tygodniem i o 4% niższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było o 1% droższe, a PMP – o 7% tańsze.
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,28 zł/kg, o 3% więcej niż w drugim tygodniu lipca br. i o 1% więcej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,35 zł/kg i była o 0,5% niższa od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 4% wyższa niż przed miesiącem. Wymienione gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 5–6%.
Źródło: KOWR