Nadal rosną ceny ziemniaków. W Polsce na początku stycznia były dwa razy droższe niż rok wcześniej.
W krajach Europy Zachodniej, mających decydujący wpływ na europejski rynek ziemniaków, czyli Belgii, Francji, Holandii, Niemczech i Wielkiej Brytanii, produkcja ziemniaków jadalnych zmniejszyła się o ok. 5,3 mln t (o 17,8 proc.) i wyniosła zaledwie 24,3 mln t. Najgłębszy spadek produkcji, bo aż o 30 proc. miał miejsce w Belgii.
– Konsekwencją tak znaczącego spadku zbiorów są duże problemy zachodnioeuropejskiego przemysłu z zaopatrzeniem w surowiec, co z kolei nie pozwoli utrzymać wzrostowej tendencji w produkcji i eksporcie przetworów ziemniaczanych – informuje Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W efekcie ceny ziemniaków, zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Polsce, są bardzo wysokie.
– Na przełomie roku ceny ziemniaków do przetwórstwa w kontraktach terminowych na kwiecień przekraczały 300 EUR/t, podczas gdy w poprzednim sezonie w tym okresie oscylowały ok. 50 EUR/t – wylicza Dzwonkowski.
Ceny ziemniaków w Polsce
Również na polskim rynku ceny ziemniaków są coraz wyższe, a ich poziom w dużym hurcie, w zależności od lokalizacji, jakości bulw i odmiany wahał się na przełomie roku w przedziale od 70 do ponad 90 zł/dt.
Średni poziom cen na rynkach hurtowych ziemniaków w okresie przedświątecznym wynosił 1,00 zł/kg, a bezpośrednio po Świętach 1,08 zł/kg, wobec 0,53 zł/kg w analogicznym okresie poprzedniego roku.
W pierwszych dniach stycznia, podobnie jak przed miesiącem, najdroższe były ziemniaki w Broniszach i osiągały cenę 1,20-1,50 zł/kg. W Lublinie kosztowały 1,00-1,20 zł/kg, w Łodzi 0,87-1,07 zł/kg, w Poznaniu 0,73-0,1,00 zł/kg, we Wrocławiu 1,00 zł/kg, a w Kaliszu 0,80 zł/kg.
Redakcja AgroNews, na podst. IERiGŻ