Od kilku tygodniu ceny żywca wieprzowego pną się w górę. Producenci mogą liczyć nawet na 5,50 zł za kg. Tyle oferują zakłady w województwie łódzkim. Mniej, bo 4,10 zł za kg mogli uzyskać producenci sprzedający tuczniki na Mazowszu.
W ubiegłym tygodniu średnia cena skupu tuczników w wadze żywej wyniosła 5,39 zł/kg (dane: KZPPTCh). Oznacza to wzrost o 11 groszy w stosunku do tygodnia poprzedniego.
Dlaczego ceny skupu wzrosły? Zmniejszyła się podaż tuczników, a popyt na nie cały czas rośnie. Wzrostowej tendencji cen nie wyhamowało nawet wykryte niedawno ognisko ASF u świń niedaleko Hajnówki na Podlasiu.
– Szczególnie małe zakłady podbijają ceny walcząc o surowiec. Duże zakłady, w przypadku ograniczonej liczby tuczników na rynku, zmniejszają uboje. Należy spodziewać się dalszego wzrostu ceny ze względu na podwyżkę ceny niemieckiej oraz wysoki kurs euro – ocenia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej.
Kamila Szałaj
Redakcja AgroNews, fot. flickr.com/Nail Skinner