Ze względu na ograniczoną podaż na polskim rynku ugruntował się trwały trend wzrostowy cen cytryn. Import cytryn z półkuli południowej już się zakończył, a sezon zbioru cytryn w Europie południowej i Turcji dopiero się rozpoczął. Fakt, że południowoafrykańskie cytryny już znikają z rynku, powoduje wzrost cen sprzedaży w tym segmencie. Warto zauważyć, że sezon cytrynowy w Hiszpanii jest wciąż w początkowej fazie, a obecna podaż jest ograniczona.
Ogromny spadek produkcji cytryn
Sezon cytrynowy w tym roku zapowiada się bardzo trudno pod względem dostępności dla Europy, w tym dla Polski. Hiszpańskie organizacje handlowe informują o ogromnym spadku produkcji cytryn w kraju w tym sezonie. Po pierwsze, ze względu na słaby popyt i trudności w zbiorze cytryn, wielu producentów zmniejszyło w ubiegłym roku powierzchnię upraw cytryn. Ale przede wszystkim pogoda zniszczyła uprawę cytryny w Hiszpanii – wiosenne deszcze uderzały w sady cytrusowe w okresie kwitnienia. W efekcie będzie znacznie mniej cytryn. Są regiony, w których produkcja cytryn zostanie w tym roku zmniejszona o połowę!
Obecnie ceny cytryn na polskim rynku hurtowym wahają się w granicach 6,50-7,50 zł/kg (1,37-1,58 USD/kg), czyli średnio 1,8 razy drożej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Co więcej, obecna cena cytryn utrzymuje się na najwyższym poziomie od co najmniej dziesięciu ostatnich sezonów.
Należy zauważyć, że nie ma przesłanek do obniżenia ceny w tym segmencie. Ceny cytryn raczej wzrosną. Tylko dobre zbiory w Turcji mogą złagodzić sytuację, ale wydaje się, że jeśli potwierdzą się złe prognozy z Hiszpanii, tureccy producenci nie zrekompensują w pełni braku podaży cytryn na rynku UE. Co więcej, Rosja prawdopodobnie stanie w kolejce po tureckie cytryny.
Źródło:EastFruit
Polski Związek Sadowników RP