Czy czekają nas obniżki eksportu drobiu z UE w 2014r?

W 2014 roku eksport drobiu z Unii Europejskiej może nieznacznie obniżyć się. Według najnowszych prognoz Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA, FAS) w wyniku zniesienia w czerwcu 2013 roku refundacji eksportowych dla drobiu, w bieżącym roku jego wywóz poza granice UE-28 może być niższy o około 2% w stosunku do tego notowanego w latach 2012-2013 i wynieść 1,07 miliona ton.
 

 

\"\"

 

Przy czym spaść ma sprzedaż zagraniczna tuszek, głównie z Francji do Arabii Saudyjskiej i na Bliski Wschód – o 5-10% w relacji rocznej.

Z kolei eksport elementów kurcząt może wzrosnąć, przede wszystkim dzięki większym wysyłkom z krajów Beneluksu, Francji i Polski do RPA, Beninu i  Ghany.

Jeżeli chodzi o import drobiu, to według przewidywań FAS USDA, w 2014 roku wyniesie on około 700 tys. ton wobec 670 tys. ton w  2013 roku.

USDA przewiduje także nieznaczny wzrost produkcji drobiu w Unii. Według jej szacunków w 2014 roku w UE-28 produkcja sięgnie 9,95 mln ton, tj. będzie o 1-2% wyższa w relacji rocznej. Największych przyrostów USDA spodziewa się w krajach Beneluksu, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Rumunii, spadku natomiast we Francji i w Hiszpanii.

Przyrost konsumpcji ma być nieco silniejszy (o ponad 2% w relacji rocznej do 9,58 mln ton), przede wszystkim w wyniku ciągle nie najlepszej sytuacji gospodarczej w UE i tym samym zwracania się konsumentów w kierunku mięsa drobiowego, jako relatywnie tańszego źródła białka zwierzęcego.

W przypadku Polski wyniki eksportowe na razie są zadowalające. W 2013 roku sprzedaż zagraniczna drobiu była o ponad 10% wyższa niż w 2012 roku. Przy tym Polska należała do jednego z  nielicznych krajów UE, które poprawiły swój wynik handlowy i zwiększyły udział w rynku światowym (należy zaznaczyć, że chodzi tu o całą wymianę handlową – zarówno w ramach Unii, jak i poza rynek unijny).

Początek bieżącego roku przyniósł kontynuację wzrostowego trendu w eksporcie. Według danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w styczniu br. wolumen wywozu mięsa drobiowego z Polski (CN 0207) był o ponad 10% wyższy niż w  analogicznym miesiącu przed rokiem i sięgnął 50,8 tys. ton.

Czytaj także:
Żywność drożeje! Co najbardziej?
Fermy drobiu zapłacą za bezpieczeństwo paliwowe
Tak – dla przywrócenia uboju rytualnego w Polsce!

Największym odbiorca drobiu pozostają Niemcy, do których wyeksportowano 8,2 tys. ton tego gatunku mięsa, co było równoważne 16 procentom całości eksportu. Było to o ponad 23% (1,6 tys. ton) więcej niż przed rokiem. Na drugim miejscu, pod względem wolumenu wywozu, znajdują się Niderlandy gdzie wysyłki drobiu wzrosły o 3% r/r do 4,7 tys. ton, na trzecim zaś Czechy – eksport drobiu zwiększył się o 2% do niespełna 4,7 tys. ton.

Największe zmiany odnotowano jednak w przypadku Beninu. W styczniu br. sprzedaż mięsa drobiowego na ten rynek była ponad 3-krotnie większa niż przed rokiem i wyniosła 3,2 tys. ton.

Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa,
Redakcja AgroNews, fot. sxc.hu
 

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pogoda wariuje. Na termometrach nawet 15 stopni!

Na początku tygodnia będzie słonecznie i ciepło, do 15°C lokalnie na południu kraju. We wtorek chłodny front atmosferyczny, związany z głębokim niżem znad Morza Północnego, przyniesie wzrost zachmurzenia i opady...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
8,520SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics