Czy wiesz, że 1 cm gleby powstaje przez 1000 lat?

5 grudnia obchodzimy Światowy Dzień Gleby. Został on ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Celem tego święta jest podniesienie świadomości na temat roli gleby w naszym życiu. Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Troska o planetę zaczyna się od gleby”.

Jakość gleby ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, prawidłowo funkcjonujących ekosystemów oraz dobrobytu człowieka. Czy wiesz, że?

GLEBA – WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE

  • Gleba składa się w 45 proc. z minerałów, 25 proc. z wody, 25 proc. z powietrza oraz 5 proc. z materii organicznej.
  • Gleba zawiera w sobie trzy razy więcej węgla niż atmosfera i może pomóc nam sprostać wyzwaniom zmieniającego się klimatu.
  • W jednej łyżeczce zdrowej gleby jest więcej żywych organizmów niż ludzi na ziemi.

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE A GLEBA

  • 95 proc. żywności pochodzi z gleby, jednak 1/3 tej żywności trafia do kosza.
  • 815 mln ludzi znajduje się w niepewnej sytuacji żywieniowej, 2 mld ludzi nie ma bezpieczeństwa żywnościowego. Sytuację tę możemy zmienić dzięki prawidłowo zarządzanej, utrzymanej i wykorzystywanej glebie.

PROBLEM – EROZJA GLEBY

  • Co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią rozszerzających się miast
  • Aby wytworzyć 1 cm gleby, potrzebne jest niemal 1000 lat. Oznacza to, że jest ona zasobem praktycznie nieodnawialnym, ponieważ jej degradacja i utrata jest niemożliwa do odzyskania w ciągu ludzkiego życia.
  • Według badań 33 proc. naszej gleby jest zdegradowane, a każdego roku 50 000 km2 gleb przepada.

Każdy z nas może pomóc glebie! Zacznijmy od prostych działań!

Krok 1. Czytaj informacje zawarte na etykiecie opakowania po wszystkich produktach, w tym piktogramy.

Krok 2: Właściwie postępuj z opakowaniami i segreguj śmieci

Krok 3: Śmieci wyrzucaj tylko i wyłącznie w miejscach do tego przeznaczonych.

Krok 4: Opakowania po odpadach specjalnych typu elektrośmieci, świetlówki, opony, opakowania po rozpuszczalnikach oddaj do lokalnego punktu selektywnej zbiórki odpadów (PSZOK). Opakowania po środkach ochrony roślin oddaj do sklepu, w którym kupiłeś produkt.

W ten sposób pomagasz środowisku naturalnemu i dbasz o glebę!

Redakcja AgroNews, fot. Marta Nowak

Advertisement

Advertisement

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Zostaw komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Jakie auta dostawcze wybierają polscy rolnicy? Przegląd rynku 2025

Rolnictwo w Polsce się rozwija, a wraz z nim rosną wymagania dotyczące transportu towarów, materiałów i produktów rolnych. Rolnicy poszukują pojazdów, które sprostają trudnym...
13,428FaniLubię
7,105ObserwującyObserwuj
3,946ObserwującyObserwuj
11,402SubskrybującySubskrybuj
Verified by ExactMetrics