Rozprzestrzeniający się wirus ASF w coraz większym stopniu ogranicza możliwości eksportowe wieprzowiny z UE. Ostatnie doniesienia o potwierdzonych przypadkach ASF u dzików we Włoszech pogorszyły i tak trudną sytuację na unijnym rynku żywca wieprzowego. Unijny eksport wieprzowiny do Chin pozostaje na niskim poziomie i jego zapowiadany wzrost prawdopodobnie nie nastąpi ze względu na odbudowanie produkcji świń w Państwie Środka.
Na unijnym rynku żywca wieprzowego wyraźnie odczuwalny jest spadek mocy produkcyjnych w zakładach przetwórczych w związku z zakażeniami Covid-19 i kwarantanną pracowników. Osłabiony popyt ze strony przetwórstwa powoduje utrzymywanie się niskich cen skupu trzody chlewnej w krajach unijnych.
Przejście piątej fali covidowej oraz stopniowe znoszenie restrykcji w niektórych krajach unijnych może przyczynić się do częściowej poprawy sytuacji na rynku wieprzowiny. W Hiszpanii w ostatnim tygodniu cena skupu wzrosła o 2 eurocenty/kg. Zakłady rozpoczęły uzupełnianie zapasów w magazynach chłodniczych korzystając z niskich cen żywca. (ISN)
Ceny w krajowych skupach wciąż notują spadki
W wielu krajach unijnych pogłowie świń spada i ten trend jeszcze zostanie utrzymany w najbliższym okresie. Ze względu na brak bieżących danych liczby pogłowia w poszczególnych krajach trudno przewidzieć w którym miesiącu podaż żywca okaże się niewystarczająca dla sezonowego wzrostu zapotrzebowania zakładów przetwórczych.
Pomimo braku zmian cen skupu w innych krajach unijnych, na krajowym rynku ceny skupu zanotowały kolejne spadki. Tym razem średnio o 0,10 zł/kg kl. E. Średnia cena w zakładach mięsnych wynosi ok. 5,25 zł/kg, co jeszcze bardziej pogarsza dramatyczną sytuację producentów świń.
Źródło: PolPig