Od połowy kwietnia 2021 roku na platformie GDT utrzymuje się trend spadkowy. Ostatnia aukcja, która miała miejsce 3 sierpnia, jest ósmą z kolei, kiedy indeks cenowy spadł o 1%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3784 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań trzech oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i pełnego mleka w proszku. Notowania czterech produktów odnotowały wzrost, z czego największy dotyczył masła i odtłuszczonego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 3 sierpnia 2021 roku:
- Masło +3,8% – cena 4589 USD/t
- Odtłuszczone mleko w proszku +1,5% – cena 3020 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny +1,3% – cena 5668 USD/t
- Ser Cheddar +0,7% – cena 4065 USD/t
- Laktoza -3,1% – cena 1094 USD/t
- Pełne mleko w proszku -3,8% – cena 3598 USD/t
- Maślanka w proszku -8,0% – 3246 USD/t
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
W Polsce cena skupu również utrzymuje trend spadkowy. W czerwcu średnia cena mleka była o 0,8% niższa niż w maju, ale o 15% wyższa niż w czerwcu ubiegłego roku i ukształtowała się na poziomie 150,22 zł/hl.
Źródło: PFHBiPM