Dieta śródziemnomorska uznawana jest za wzorowy sposób odżywiania. Naukowcy z udziałem badaczy z SGGW potwierdzają, że tak, ale stawiają ważny warunek.
Międzynarodowy zespół naukowców, z udziałem badaczy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, dr hab. Dominiki Średnickiej-Tober, prof. SGGW i dr. Marcina Barańskiego, wykazał, że zmiana typowej zachodniej diety na bogatą w owoce i warzywa dietę śródziemnomorską, uznawaną za jedną z najkorzystniejszych dla zdrowia, wiąże się ze zwiększoną ekspozycją na liczne pestycydy niebezpieczne dla zdrowia.
Sposobem na ograniczenie tego negatywnego efektu jest komponowanie diety śródziemnomorskiej w oparciu o surowce i produkty ekologiczne.
W tym samym badaniu wykazano bowiem, że konsumpcja żywności ekologicznej zmniejsza istotnie narażenie na wszystkie grupy syntetycznych pestycydów.
Wyniki te mogą wyjaśniać często opisywany przez naukowców pozytywny wpływ żywności ekologicznej na zdrowie.
Zatem: jak dieta śródziemnomorska, to tylko ekologiczna!
Krótki artykuł na temat tych badań + film z badania dostępne są m.in. na stronie:
Źródło: SGGW